Γράφει ο Λάζος Μαντικός

Ποιος είπε ότι η Ολλανδία είναι μόνο το Άμστερνταμ; Εμείς ταξιδέψαμε στις κάτω χώρες και σας παρουσιάζουμε τρεις πόλεις (Ρότερνταμ, Χάγη και Ουτρέχτη) που πρέπει να τις «ανακαλύψετε» πηγαίνοντας στην Ολλανδία!

Η χώρα της οποίας το 1/4 είναι κυριολεκτικά κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και καλύπτεται από 3.000 χιλιόμετρα φραγμάτων, σου δίνει να καταλάβεις ότι αν δεν υπήρχε η ανθρώπινη παρέμβαση, πολλά από τα ωραία μέρη της τώρα θα ήταν τμήματα του θαλάσσιου «βυθού» της.

Το Ρότερνταμ, η Χάγη και το Άμστερνταμ για παράδειγμα θα αποτελούσαν τον βυθό της Βόρειας Θάλασσας και η Ουτρέχτη λιμάνι της Ολλανδίας (!)

Όλα αυτά αν δεν υπήρχαν τα φράγματα…

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις ότι η Ολλανδία έχει το κάτι μοναδικό!

Πετάξαμε ψηλά για να βρεθούμε στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ στο Σίπχολ (Schiphol) – μόλις 3 ώρες από Αθήνα. Από εκεί πήραμε το τρένο και πήγαμε στο Ρότερνταμ! (Rotterdam)

Ρότερνταμ: Η πόλη με τα ψηλά κτήρια & το μεγάλο λιμάνι…

 

Η θεα απο τον 22ο όροφο! Οπως βλέπετε 10:05μμ και ακόμα να νυχτωσει εδω πέρα...

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Αν και τα περισσότερα κτήρια στην Ολλανδία φημίζονται για την παλιά αρχιτεκτονική τους. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας καταλαβαίνεις την ατμόσφαιρα της σύγχρονης μεγαλούπολης με το που την επισκεφτείς. Μια πόλη που είχε χτιστεί από το μηδέν αφού είχε ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Γενικά οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ακριβές. Προτιμήστε την τουριστική κάρτα μίας ημέρας η και παραπάνω που περιλαμβάνει δωρεάν μετακινήσεις, εκπτώσεις σε μουσεία και εστιατόρια. Περπατήστε το βράδυ στην πόλη – να ξέρετε ότι σουρουπώνει στις 10 το βράδυ – και ανακαλύψτε την! Μια οδός που πρέπει να περπατήσετε για να καταλάβετε την νυχτερινή ζωή του Ρότερνταμ είναι η «Witte de withstraat» με αμέτρητα μπαράκια και εστιατόρια. Επισκεφτείτε το σύγχρονο εμπορικό κέντρο της πόλης Markthal των 175 εκατομμυρίων ευρώ με την τοξοειδή οροφή των 40 μέτρων και θαυμάστε το εσωτερικό που κοσμείτε από μια τεράστια ψηφιακή τοιχογραφία των καλλιτεχνών Arno Coenen και Iris Roskam.

 

Mark Hall at Rotterdam ! #aroundtheworld #holland

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Το εσωτερικό του εμπορικού κέντρου αποτελεί μια σύγχρονη αγορά με 20 καταστήματα λιανικής, εστιατόρια, φρέσκα προϊόντα, ροφήματα και μοναδικά γλυκά!

 

Sweet mornings ! #ilovetrip #aroundtheworld

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Οι γιγαντιαίοι γυάλινοι τοίχοι προστατεύουν από το κρύο και την βροχή την αγορά και τους επισκέπτες, ενώ πάνω από την αγορά βρίσκονται 228 διαμερίσματα! Τώρα αν είστε πιο παραδοσιακοί… προτιμήστε την υπαίθρια αγορά. Ναι πολύ καλά διαβάσατε, υπάρχει λαϊκή αγορά και στο σύγχρονο Ρότερνταμ! Στήνετε κάθε πρωί στο κέντρο της πόλης και θα βρείτε τα πάντα! Brunch & τζακούζι πάνω στο ποτάμι!

 

I love brunch #foodporn #morning #holland #aroundtheworld

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Μετά την αγορά αναζητήστε το πλοίο «vessel 11». Το πλωτό εστιατόριο που δεν κινείται αλλά έχει κινούμενο τζακούζι μέσα στο μικρό του πλεούμενο βαρκάκι! Πολύ απλό… Μπαίνεις, κάνεις τζακούζι με το μαγιό και αυτό σε ξεναγεί στην πόλη! (δείτε φωτογραφίες) Τώρα αν ντρέπεστε να σας κοιτάει όλη η πόλη, προτιμήστε το ποδήλατο η τα βαρκάκια που δεν χρειάζεται να βγάλετε τα ρούχα σας. Εμείς σας προτείνουμε, εσείς επιλέγετε!

Ουτρέχτη: Μια πόλη σαν παραμύθι…

Την επόμενη ημέρα με «ορμητήριο» το Ρότερνταμ πήραμε το τρένο για Ουτρέχτη. Την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας με τον επιβλητικό καθεδρικό πύργο στο κέντρο της. Επισκεφτείτε την παλιά πόλη και ζήστε το δικό σας παραμύθι! Θαυμάστε την υπέροχη αρχιτεκτονική της Ουτρέχτη και περπατήστε στα σοκάκια της. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το πιο διάσημο γλυκό της Ολλανδίας. Την φημισμένη σιροπιαστή βάφλα με καραμέλα, γνωστή ως stroopwaffel!

 

Η διάσημη σιροπιαστή βάφλα με καραμέλα (stroopwaffel)

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Πιείτε το καφεδάκι σας σε ένα από τα πολλά καφέ δίπλα στο κανάλι Oudegracht και πριν φύγετε - αν έχετε αντοχές - ανεβείτε τα 465 σκαλιά στην κορυφή του πύργου Domtoren. Η θέα πιστέψτε με θα σας δικαιώσει και θα σας κάνει να ξεχάσετε την κούραση σας. Αν έχει και καλό καιρό θα καταφέρετε να δείτε από ψηλά μέχρι το Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ!

 

Ο καθεδρικός πύργος Domtoren #utrecht

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

 

Θέα πάνω απο τον Πύργο της #utrecht ! Οδοιπορικό στο @newpost.gr #comingsoon #holland #aroundtheworld

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Ο καθεδρικός πύργος της Ουτρέχτης είναι ο ψηλότερος πύργος ναού στην Ολλανδία! Με μόλις 112,5 μέτρα ύψος αποτελεί το σύμβολο της πόλης! Μάλιστα μέχρι πρόσφατα απαγορευόταν να κτιστεί οποιαδήποτε κτήριο θα ξεπερνούσε τον πύργο του Domtoren. Για να ανεβείτε στον πύργο της Ουτρέχτης επισκεφτείτε το τουριστικό κέντρο «RonDom» (στην πλατεία κάτω από τον πύργο) και μπείτε στην αναρριχητική ομάδα! Επίσης μπείτε στην καθολική εκκλησία που βρίσκεται κάτω από τον πύργο και δείτε έναν από τους πιο παλιούς καθολικούς ναούς της πόλης…

 

Το εσωτερικό του καθεδρικού κάτω απο τον Πύργο του Domtoren! #utrecht

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Χάγη: Η πόλη του δικαίου

Με τις ωραίες εικόνες της Ουτρέχτης «χαραγμένες» στη μνήμη μας ξεκινήσαμε για την «πολιτική πρωτεύουσα» της Ολλανδίας, την Χάγη! Περπατήστε μέσα στο σύμπλεγμα των κτηρίων που αποτελούν την Ολλανδική βουλή (Binnenhof) από το 1446 και βρίσκεται δίπλα από μια μικρή λίμνη που την αναφέρουν Λίμνη δικαστηρίου (Hofvijver). Εκεί μπορείτε να βγάλετε μοναδικές φωτογραφίες και να δείτε τις σημαίες όλων των βασιλείων της Ομοσπονδίας της Ολλανδίας. Κατευθυνθείτε προς την παραλία για να θαυμάσετε το «Παλάτι της Ειρήνης» το γνωστό σε όλους Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ένα παλάτι που από την γέννηση του ΟΗΕ (1946) έως σήμερα στεγάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η κατασκευή του ανατέθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό στον Γάλλο αρχιτέκτονα Louis M. Cordonnier που του έδωσε ένα αναγεννησιακό στυλ. Η ημέρα έκλεισε με έναν περίπατο στην παραλία της Χάγης (Scheveningen) που όταν τις ελάχιστες μέρες του χρόνου έχει πάνω από 25 βαθμούς και δεν βρέχει γεμίζει από επισκέπτες που κάνουν ηλιοθεραπεία και μπάνιο. Βέβαια σαν την θάλασσα της Ελλάδας δεν είναι, αλλά κάθε μέρος έχει την δική του ξεχωριστή ομορφιά !

Λένε ότι «Κάθε ταξίδι έχει μυστικούς προορισμούς που ο ταξιδιώτης δεν γνωρίζει». Εμείς σας παρουσιάσαμε κάποια «μυστικά» της Ολλανδίας, ώστε αν ποτέ την επισκεφτείτε να την γνωρίσετε καλύτερα!

 

Holland ! #holland #aroundtheworld

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις