Γράφει ο Λάζος Μαντικός

Πολλές φορές σκέφτεσαι να φύγεις από το κλεινόν άστυ ώστε να δεις φύση να ηρεμήσεις! Και επειδή οι εποχές είναι και λίγο περίεργες, θες κάτι οικονομικό και κοντινό. Μήπως τα θες όλα όμως; Η Λίμνη του Μαραθώνα είναι για όλα! Κοντά στην Αθήνα με μόλις 42 km απόσταση, αποτελεί τον καλύτερο προορισμό για κοντινές αποδράσεις!

Μία τεχνητή λίμνη που είχε δημιουργηθεί με σκοπό τη συγκέντρωση νερού και την ύδρευση της Αθήνας. Αποτελεί πλέον μοναδικό φυσικό τοπίο.

 

Ένας παράδεισος κοντά στην Αθήνα...#marathon #greece #travelarticle

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Τρία χρόνια (1926–1929) χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί αυτό το εντυπωσιακό τοξωτό φράγμα από πεντελικό μάρμαρο. Από το ίδιο μάρμαρο είχε χτιστεί και ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη! Δυο χιλιάδες εργάτες δούλευαν για την ανέγερση του φράγματος με παροχή μάλιστα δωρεάν στἐγασης και σίτισης, ώστε οι εργάτες να μην επιστρέφουν καθημερινά στα σπίτια τους στην Αθήνα, αλλά να παραμένουν στον Μαραθώνα έως την ολοκλήρωση του έργου. Το φράγμα του Μαραθώνα είναι αυτό που «εξαφάνισε» τους γνωστούς νερουλάδες της εποχής. Όσο περίεργο και να σας ακούγεται την εποχή εκείνη λόγω της μεγάλης λειψυδρίας στην Αθήνα, περιφέρονταν άνθρωποι με άμαξες που πουλούσαν νερό και τους έλεγαν «νερουλάδες». Όταν λοιπόν ολοκληρώθηκε το φράγμα του Μαραθώνα… η Αθήνα «ξεδίψασε»!

Απολαύστε τον καφέ σας με θέα το φράγμα ότι καιρό και να έχει. Εμείς επισκεφτήκαμε το φράγμα με συννεφιά και η εικόνα ήταν εξίσου μαγευτική. Μετά το καφεδάκι πήραμε το αυτοκίνητο με την παρέα και πήγαμε για φαγητό. Η διαδρομή μέσα στο πράσινο θα σας ενθουσιάσει!

Για παιδάκια και μπριζόλες στο Πολυδένδρι Ωρωπού!

Κλείσαμε την εκδρομή με φαγητό στην ταβέρνα «Γαλήνη» στο Πολυδένδρι Αττικής με τζάκι και καλό φαγητό. Το Πολυδένδρι είναι χωριό της ανατολικής Αττικής που αν και δεν έχει κάτι το ξεχωριστό να δείτε, πρέπει να πάτε για να δοκιμάσετε τα κρεατικά της περιοχής και να κλείσετε χορτάτα την ημέρα της μονοήμερης εκδρομής σας.

Άλλωστε ο σοφός λαός λέει «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει»!