Ταξιδέψαμε στην Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα, την Πιερία, τη Δωδώνη Ιωαννίνων, στα Ζαγοροχώρια, στη Δράμα και τη Φλώρινα και σας συστήνουμε φιλόξενα καταλύματα, που διατηρούν, συγχρόνως, πολύ καλά εστιατόρια.   1. ΜΑΚΚΑΣ
Κρέντη Ευρυτανίας, Τ/22370-31.350, makkas.olympicnet.gr
Βρίσκεται στην είσοδο της Κρέντης και είναι ένας ξενώνας-κόσμημα, με πανοραμική θέα στο χωριό και 10 ευρύχωρα δωμάτια (8 δίκλινα και 2 τρίκλινα). Επίσης, αποτελεί ένα πολύ καλό ορμητήριο για τα χωριά των Αγράφων, τη λίμνη των Κρεμαστών και για extreme sports στο Μέγδοβα. Μια οικογενειακή επιχείρηση, όπου θα εντυπωσιαστείτε από τη φιλοξενία και την εξυπηρέτηση των αδερφών Μάκκα, του Γιώργου, του Κώστα και του Αργύρη, και βέβαια από τη μαγειρική τους δεινότητα. Στα δωμάτια υπάρχουν τηλεόραση, μίνι μπαρ, αυτόνομη θέρμανση και στεγνωτήρας μαλλιών. Θα βρείτε επίσης τζάκι στο σαλόνι και στο εστιατόριο. Στα κάτω δωμάτια επιτρέπονται τα κατοικίδια.
Το πρωινό: Είναι μια εξαίρετη εμπειρία, με προϊόντα που παράγουν αποκλειστικά οι αδερφοί Μάκκα. Γνήσιο ψωμί από τα χέρια τους, κατσικίσιο βούτυρο και γάλα, φέτα, χωριάτικα αυγά και μαρμελάδες.
Το φαγητό: Πέστροφα από τον Αγραφιώτη ποταμό, σβήσμενη με κατσικίσιο βούτυρο, ζυγούρι κοκκινιστό στο πήλινο με χυλοπίτες, «αλανιάρικος» κόκορας με μακαρονάδα, γίδα βραστή με τραχανά ή χωρίς και διάφορες πίτες εποχής.
Κόστος: Από 45 ευρώ το δίκλινο μετά προγεύματος και περίπου 26 ευρώ το ζευγάρι για φαγητό άνευ τερψιλαρύγγιων.
Απόσταση: Η Κρέντη απέχει περίπου 36 χλμ. από το Καρπενήσι.

2. ΠΥΡΡΕΙΟΝ

Ανω Πεδινά Ιωαννίνων, Τ/26530-71.141, www.pirrion.gr
Νεότευκτος ξενώνας, χτισμένος από πέτρα, με πολλή αγάπη και καλή διάθεση. Η ατμόσφαιρα τελείως οικογενειακή και ζεστή από μπαμπά, μαμά, γιο και κόρη! Και οι τέσσερις θα φροντίσουν να περάσετε σαν στο σπίτι σας. Συμπαθέστατο το μπαράκι στον ημιώροφο και η μαμά Ελένη θα σας εντυπωσιάσει με τα γαστρονομικά της δημιουργήματα κατά το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό. Ο ξενώνας έχει 10 δωμάτια (9 δίκλινα, 1 τρίκλινο) και στο καθένα θα βρείτε αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, μπαλκόνι με θέα στο χωριό, τηλεόραση, DVD player, βραστήρα νερού, μίνι μπαρ, στεγνωτήρα μαλλιών, παντοφλίτσες και στρώματα Coco-mat. Θα έχετε εξαιρετικό ύπνο, ώστε να μπορέσετε να γνωρίσετε το υπόλοιπο Ζαγόρι. Τα κατοικίδια επιτρέπονται κατόπιν συνεννοήσεως.
Το πρωινό: Πλούσιο, με πίτες, χωριάτικα αυγά, μαρμελάδες, ντόπια φέτα και βούτυρο, και, βέβαια, εξαίρετο παραδοσιακό ψωμί από τη γιαγιά Δημάτη.
Το φαγητό: Από την κυρία Ελένη μας θα δοκιμάσετε χοιρινό με πορτοκάλι, μέλι και δεντρολίβανο, χοιρινό με γλυκοπατάτες και δαμάσκηνα, αρνάκι φρικασέ και το εξαίρετο σαγανάκι με μετσοβόνε και μαρμελάδα άγριου κορόμηλου.
Κόστος: Από 80 ευρώ το δίκλινο μετά προγεύματος. Από 30 ευρώ το ζευγάρι στο εστιατόριο χωρίς κρασί.
Απόσταση: Τα Ανω Πεδινά απέχουν 34 χλμ. από τα Ιωάννινα.

3. ΔΗΜΑΤΗΣ

Aγιος Δημήτριος Πιερίας, Τ/23510-84.202, www.dimatis.gr
Ενας συμπαθέστατος ξενώνας, προσφάτως ανακαινισμένος και χτισμένος με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική παράδοση. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Αγιος Δημήτριος, μέσα σε μια κοιλάδα που σχηματίζουν ο Ολυμπος και ο Τίταρος. Ιδιοκτήτες του, οι δύο αδερφοί Δημάτη, που διατηρούν και το γνωστό εστιατόριο κάτω από τον ξενώνα. Γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και θα σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς θα εξερευνήσετε τον Ολυμπο, τον Τίταρο, τα παρακείμενα Πιέρια ή, ακόμα, τη φάρμα των Δημάτηδων, όπου εκτρέφονται ελάφια και αγριογούρουνα. Ο ξενώνας έχει 13 δωμάτια (4 μεγάλες σουίτες, 1 μικρή, 6 δίκλινα, 2 τετράκλινα). Σε όλα θα βρείτε τηλεόραση, αυτόνομη θέρμανση, στεγνωτήρα μαλλιών και τα αναπαυτικά στρώματα της Coco-mat. Τα μισά δωμάτια διαθέτουν και τζάκι. Τζάκι υπάρχει επίσης στο εστιατόριο, ενώ στο καθιστικό, όπου βρίσκεται το μπαρ και σερβίρεται το πρωινό, υπάρχει μια παραδοσιακή πήλινη θερμάστρα. Τα κατοικίδια επιτρέπονται κατόπιν συνεννοήσεως.
Το πρωινό: Πλούσιο και γευστικό, με πίτες, αυγά χωριάτικα, μαρμελάδες, ντόπια φέτα και βούτυρο και, βέβαια, εξαίρετο παραδοσιακό ψωμί από τη γιαγιά Δημάτη.
Το φαγητό: Στη σάλα θα σας υποδεχτεί ο Λάζαρος, ενώ η κουζίνα είναι το «βασίλειο» του Θανάση και της Κατερίνας. Θα δοκιμάσετε κότσι αγριογούρουνου στη γάστρα, αγριογούρουνο κρασάτο με χυλοπίτες, ελάφι με κάστανα, δαμάσκηνα και ρύζι ή ντόπιους γίγαντες στο πήλινο.
Κόστος: Από 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Από περίπου 30 ευρώ το ζευγάρι στο εστιατόριο χωρίς κρασί.
Απόσταση: Ο Αγιος Δημήτριος απέχει περίπου 33 χλμ. από την Κατερίνη.

4. ΝEΣΣΟΣ

Παρανέστι Δράμας, Τ/25240-21.021, www.hotelnessos.gr
Ωραιότατος ξενώνας, χτισμένος σε ένα λόφο στη θέση του παλιού πολυβολείου, πάνω από το χωριό, με εξαιρετική θέα στην κοιλάδα του Νέστου. Διαθέτει 12 άνετα δωμάτια, όλα «βαφτισμένα» με ονομασίες από την ελληνική μυθολογία. Σε κάθε δωμάτιο θα βρείτε τηλεόραση, ψυγείο, κλιματισμό, αυτόνομη θέρμανση, δωρεάν παροχή Ιντερνετ και στεγνωτήρα μαλλιών. Ο ξενώνας έχει δωμάτιο για εξυπηρέτηση ΑμεΑ και τα κατοικίδια είναι δεκτά κατόπιν συνεννοήσεως. Στο σαλόνι σάς περιμένουν ένα ωραιότατο μπαράκι και η θαλπωρή του τζακιού. Οι ιδιοκτήτες του, Γαβρίλης και Σοφία, είναι εξαιρετικά φιλόξενοι και θα σας αποκαλύψουν πολλά από τα «μυστικά» της περιοχής. Το Παρανέστι αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για το δάσος της Ελατιάς και το Παρθένο Δάσος του Φρακτού. Πέρα από αυτό, η Σοφία είναι ικανότατη μαγείρισσα και «μαΐστορας» της ποντιακής κουζίνας.
Το πρωινό: Ντόπιο γάλα, βούτυρο και φέτα, αυγά χωριάτικα και μαρμελάδες από φρούτα του δάσους, πίτες, κέικ, τσουρέκι, πισσία, ρυζόγαλο, όλα «διά χειρός» Σοφίας.
Το φαγητό: Επειδή, όπως λέει ο Γαβρίλης, η κρίση θέλει κότσια, η κυρά του φτιάχνει χοιρινά κότσια με κεδρόμηλα, κρούστα μελιού και σάλτσα κράνου. Αλλες σπεσιαλιτέ είναι οι χειροποίητες πίτες ψημένες στο σάτζιν (είδος λαμαρίνας), με γέμιση χορταρικών και τυριών, οι σαρμάδες με γέμιση χοιρινού κιμά με αυγολέμονο και αριάνι, ο τραχανάς με μπάλες από πλιγούρι και γέμιση κιμά και το μαντί με γέμιση κιμά ή τυρί και σος γιαουρτιού, αρωματισμένη με σκόρδο και φρέσκο βούτυρο.
Κόστος: Aπό 50 ευρώ το δίκλινο μετά προγεύματος και περίπου 25 ευρώ το ζευγάρι στο εστιατόριο άνευ τερψιλαρύγγιων.
Απόσταση: Το Παρανέστι απέχει περίπου 37 χλμ. από τη Δράμα.

5. ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Ανω Πεδινά Ιωαννίνων, Τ/26530-71.116, www.monopatiaresort.gr
Καινούργιος ξενώνας υψηλών προδιαγραφών, με πολύ φιλική και επαγγελματική εξυπηρέτηση. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Πρόκειται για δύο παλιά αρχοντικά και τα υποστατικά τους, που αναστηλώθηκαν και αναπαλαιώθηκαν με περίσσιο γούστο. Αυτά έδωσαν ένα μεγάλο εστιατόριο και 15 καταλύματα κατανεμημένα σε 4 δίκλινα, 8 μικρά σπίτια και 3 σουίτες. Κάθε κατάλυμα έχει αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση με NOVA και οθόνη 32´´ LCD, μίνι μπαρ, δωρεάν σύνδεση στο Ιντερνετ, στρώματα Coco-mat, πουπουλένια παπλώματα Laura Ashley και στεγνωτήρα μαλλιών. Περισσότερα από τα μισά καταλύματα διαθέτουν και τζάκι. Ο ένας εκ των ιδιοκτητών είναι ο Βασίλης Παπαρούνας, τέως ευτυχής ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Συμπόσιο», και διαπίστωσα με χαρά πως τηρεί ακόμα τις αρχές και τις συνήθειες που είχε και τότε. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικής ποιότητας και κυρίως από τα κτήματά του. Και βέβαια είναι πάντοτε εκεί!
Το πρωινό: Μπορείτε να αρχίσετε όπως παλιά (αν το έχετε προλάβει) με φρεσκοαρμεγμένο γάλα (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο), που θα σας το βράσουν στο κατσαρολάκι και θα σας το σερβίρουν με την πέτσα. Επειτα, θα συνεχίσετε με όλα τα υπόλοιπα καλά. Γιατί, αφού έχουν το γάλα, φτιάχνουν και τυρί. Εχουν όμως κοτέτσι και άρα... αυγά, και έτσι φτιάχνουν ομελέτα, μπουγάτσα τυρόπιτα, γαλατόπιτα και κρουασάν. Α, ναι, έχουν και μελίσσια!
Το φαγητό: Ο Βασίλης, εκτός από τα δικά του, φέρνει κορυφαία προϊόντα και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Εδώ, λοιπόν, θα γευτείτε σαλάτα με φακές Εγκλουβής και τόνο Αλοννήσου, φρέσκο χέλι Αιτωλικού με σπιτικά ζυμαρικά και φρέσκα κούμαρα, πανσέτα χοιρινή με πατάτες και μανιτάρια και κόκορα (αλανιάρη) με σπιτικές χυλοπίτες και πρόβεια μυζήθρα.
Κόστος: Από 85 ευρώ το δίκλινο μετά προγεύματος και περίπου 50 ευρώ το ζευγάρι χωρίς κρασί.
Απόσταση: Τα Ανω Πεδινά απέχουν περίπου 34 χλμ. από τα Ιωάννινα.

6. ΚΤΗΜΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

Αγιος Δημήτριος Πιερίας, Τ/23517-70.021, 6976-783.461, www.ktimabellou.gr
Ανάμεσα στον Ολυμπο και τον Τίταρο, σε 900 υψόμετρο, έξω από το χωριό Αγιος Δημήτριος Πιερίας, βρίσκεται το Κτήμα Μπέλλου. Ενα «πράσινο» ξενοδοχείο, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, με ζεστή κι ευχάριστη οικογενειακή ατμόσφαιρα. Aπλωμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά 45 στρεμμάτων, αποτελεί ένα αυθεντικό αγρόκτημα, γεμάτο αγριολούλουδα, οικολογικές καλλιέργειες και οικόσιτα ζώα. Ο ξενώνας περιλαμβάνει 7 μονόχωρα διαμερίσματα και 5 δίχωρες κατοικίες, σκορπισμένες στην πλαγιά, με θέα τον Ολυμπο. Τα διαμερίσματα έχουν δική τους βεράντα, ενώ οι κατοικίες έχουν ξεχωριστές αυλές με χτιστή ψησταριά, ξυλόφουρνο και κήπο. Οι χώροι ζεσταίνονται με θερμαντικές οθόνες οροφής, ενώ όλα τα δωμάτια διαθέτουν τηλεόραση, ψυγείο, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, δωρεάν παροχή Ιντερνετ και στεγνωτήρα μαλλιών. Οι κουρτίνες είναι κεντημένες με παραδοσιακά σχέδια του Μουσείου Μπενάκη και τα στρώματα είναι της Coco-mat. Δύο από τα διαμερίσματα διαθέτουν τζακούζι, ενώ υπάρχει κατοικία για ΑμεΑ και τα κατοικίδια είναι δεκτά κατόπιν συνεννοήσεως. Ο έχων το γενικό πρόσταγμα είναι ο Λάζαρος, συνταξιούχος «διδάσκαλος του Γένους», που πρόλαβε να βγει στη σύνταξη και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Η σύντροφός του, Θεοδώρα, έχει το γενικό πρόσταγμα στην κουζίνα, όπου οι πρώτες ύλες είτε αποτελούν πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα είτε προέρχονται από τις οικολογικές καλλιέργειες του κτήματος και από τοπικούς παραγωγούς. Ακόμα, υπάρχει και η ταλαντούχος μικρή Αφροδίτη, που κάθε σαββατόβραδο παίζει μελωδίες στο πιάνο.
Το πρωινό: Θα βρείτε πίτες με άγρια χόρτα, γαλατόπιτα, παραδοσιακό γιαούρτι, ντόπια τυριά, φρέσκα αυγά από τις κότες του αγροκτήματος, τραχανά ενίοτε, τσουρέκι και διάφορα κέικ.
Το φαγητό: Στο μενού, που ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, θα βρείτε ζυγούρι με αρωματικά του Ολύμπου και πατάτες, χοιρινό στη γάστρα με γλυκό κρασί, κάστανα και πράσο, βουνίσια γιαουρτάδα με μπιφτεκάκια και σπιτικές πιτούλες, βιολογικό μοσχάρι με κυδώνια και κροκέτες σιμιγδάλι, αλλά και πέστροφα ψητή στο κεραμίδι με άγριους λωτούς.
Κόστος: Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και περίπου 32 ευρώ το ζευγάρι στο εστιατόριο χωρίς κρασί.
Απόσταση: Ο Αγιος Δημήτριος απέχει περίπου 33 χλμ. από την Κατερίνη.

7. ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ

Ξινό Νερό Φλώρινας, Τ/23860-81.256, www.kontosoros.gr
Προσφάτως ανακαινισμένος ξενώνας στην είσοδο του χωριού, που είναι ευρύτερα γνωστός στο πανελλήνιο λόγω του εστιατορίου που βρίσκεται από κάτω. Διαθέτει 6 δωμάτια με όλες τις ανέσεις. Στο καθένα θα βρείτε τηλεόραση, ψυγείο, αυτόνομη θέρμανση, στεγνωτήρα μαλλιών, DVD player και δωρεάν παροχή Iντερνετ. Το μέρος αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για να εκδράμετε στο Βέρμιο, το Αμύνταιο ή στην Κοζάνη. Είναι επίσης ιδανικό μέρος για να παχύνετε και να πάρετε πολλά κιλά. Πιστέψτε με, θα το ευχαριστηθείτε! Υπεύθυνος για όλα είναι ο «μέγας μαΐστωρ» Νίκος Κοντοσώρος, που αγαπάει πραγματικά την παράδοση.
Το πρωινό: Εκτός από ντόπια βούτυρα, τυριά, μαρμελάδες και τοστ, πώς θα σας φαινόταν μια ομελέτα με άγρια μανιτάρια για πρωινό; Ή σπιτικές χυλοπίτες με βούτυρο; Ή γλυκιά ομελέτα με μαρμελάδα;
Το φαγητό: Ξερές πιπεριές Φλωρίνης, γεμιστές με χοιρινό και ρύζι, χοιρινό με πρασοσέλινο, κεφτέδες με χυλοπίτες και χοιρινό με τραχανά, έτσι για να πούμε λίγα από τον χειμερινό του κατάλογο
Κόστος: Από 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Περίπου από 32 ευρώ το ζευγάρι στο εστιατόριο άνευ τερψιλαρύγγιων.
Απόσταση: Το Ξινό Νερό απέχει 29 χλμ. από τη Φλώρινα και 22 χλμ. από την Πτολεμαΐδα.

8. ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ

Ανω Παύλιανη Φθιώτιδας, Τ/22310-83.009, 6977-829.162, www.hotelkaterina.gr
Η Ανω Παύλιανη βρίσκεται στην πράσινη πλαγιά της Οίτης, σε υψόμετρο 1.050, με θέα μέχρι την Εύβοια και τον Ευβοϊκό κόλπο. Ο όμορφος «ξενώνας της Κατερίνας» βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, με 7 απλά αλλά άνετα και ευχάριστα δωμάτια, που διαθέτουν τηλεόραση και ψυγείο. Το τζάκι βρίσκεται κάτω στο εστιατόριο, ενώ στην καλυμμένη βεράντα καίει και τριζοβολά η παλιά ξυλόσομπα. Είναι ιδανικό ορμητήριο για την Οίτη και μια πρώτη γνωριμία με την Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Ο ξενώνας ανήκει στις κυρίες Εφη και Λένα Γερονικολού, που διακονούν καλά τη μαγειρική. Αν θέλετε κάτι συγκεκριμένο, αρκεί να το παραγγείλετε.
Το πρωινό: Ψωμάκι με βούτυρο και μαρμελάδα, τοστ, τηγανίτες, κέικ και, αν θέλετε, σας φτιάχνουν και αυγά.
Το φαγητό: Γίδα βραστή, λαχανοντολμάδες, φασολάδα, ρεβίθια φούρνου, κόκορας χωριάτικος κρασάτος, αγριογούρουνο στιφάδο, μοσχαράκι κοκκινιστό, αρνάκι γάστρας, χοιρινό γάστρας, τυρόπιτα, χορτόπιτα. Και στα κάρβουνα: παϊδάκια, χοιρινή και μοσχαρίσια μπριζόλα, μπιφτέκι, λουκάνικο, κοτόπουλο, σεφταλιές, πανσέτες, τηγανιά, αγριογούρουνο μπριζόλα και αγριογούρουνο λουκάνικο.
Κόστος: Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και περίπου 25 ευρώ το ζευγάρι χωρίς κρασί.

9. ΑRT ΗOTEL ΜIRTALI

Μαντείο Δωδώνης Ιωαννίνων, Τ/26510-82.288, www.mirtali.gr
Το Μαντείο είναι ένα χωριό που πήρε το όνομά του από το πανάρχαιο μαντείο της Δωδώνης. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του Τόμαρου, σχεδόν δίπλα στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και τον αρχαιολογικό της χώρο. Στο χωριό θα βρείτε τον πανέμορφο ξενώνα Mirtali, όπου σε ένα καλαίσθητο καθιστικό θα σας υποδεχτούν ένα ζεστό χαμόγελο από την Κατερίνα, ή τη μαμά Μαριάνθη, και ένα κέρασμα για το «καλωσόρισες». Αν πεινάσετε, μην πάτε αλλού, γιατί η κυρία Μαριάνθη είναι πολύ καλή μαγείρισσα. Στο Αrt Ηotel Μirtali θα βρείτε 10 άνετα και καλόγουστα δωμάτια, όλα με τηλεόραση, μίνι μπαρ, αυτόνομη θέρμανση και κλιματισμό, στεγνωτήρα μαλλιών και δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δωμάτιο για ΑμεΑ, ενώ τα κατοικίδια είναι δεκτά μόνο κατόπιν συνεννοήσεως.
Το πρωινό: «Πλούσια τα ελέη», με τηγανίτες αλμυρές ή γλυκές, λουκουμάδες, ζυμαρόπιτα, ομελέτα και τραχανά. Σε αυτά βεβαίως προσθέστε σπιτικές μαρμελάδες και ντόπια τυριά.
Το φαγητό: Σας συνιστώ τις πίτες της κυρίας Μαριάνθης (χορτόπιτα και μακαρονόπιτα), όπως και τα γιαπράκια, που φτιάχνονται με λαχανικά από τον κήπο. Πολύ καλό το χοιρινό πρασοσέλινο, αλλά θα είστε τυχεροί αν την πετύχετε να έχει μαγειρέψει πρόβειο καβουρμά.
Κόστος: Το δίκλινο από 75 ευρώ μετά προγεύματος. Το ζευγάρι περίπου 30 ευρώ άνευ τερψιλαρύγγιων.
Απόσταση: To Μαντείο απέχει 15 χλμ. από τα Ιωάννινα.

10. ΠΕΤΡΩΤΟ

Φραγκάδες Ιωαννίνων, Τ/26530-71.107 www.zagori.biz/petroto
Οι Φραγκάδες δεν είναι από τα πολύ γνωστά χωριά του νομού Ιωαννίνων. Είναι όμως ένα όμορφο χωριό του Ζαγορίου, στην είσοδο του οποίου υπάρχει ένας φιλόξενος παραδοσιακός ξενώνας, που λέγεται «Πετρωτό». Εκεί θα σας υποδεχτεί ο χαμογελαστός Μάριος, που, εκτός από ξενοδόχος, είναι ευρύτερα γνωστός για το εξαιρετικό του τσίπουρο. Εξι δωμάτια έχει ο ξενώνας, που όμως δεν κάνουν για μαχαραγιάδες. Είναι απλώς μεγάλα, άνετα, καθαρά, ζεστά, με τηλεόραση, κουζινάκι και ψυγείο. Στην είσοδο βρίσκεται το καθιστικό, με το συμπαθέστατο μπαράκι και την τραπεζαρία, όπου τριζοβολούν δύο τζάκια. Μια μικρή σκάλα οδηγεί κάτω, στο βασίλειο της κυρίας Φρόσως, την κουζίνα. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω πως, έπειτα από μεζέδες της κυρίας Φρόσως και τσίπουρο του Μάριου, βλέπεις τον κόσμο πιο αισιόδοξα! Στο «Πετρωτό» τα κατοικίδια είναι ευπρόσδεκτα.
Το πρωινό: Κέικ, τηγανίτες, σπιτικές μαρμελάδες, χωριάτικα αυγά, πίτες, τραχανάς και φέτα της περιοχής.
Το φαγητό: Εκτός από παντός είδους μεζεδάκια, η κυρία Φρόσω ξεχωρίζει σε αυτό που αποκαλούμε σπιτικό φαγητό, όπως αγριογούρουνο λαδορίγανη και στιφάδο, λαχανοντολμάδες, γίδα βραστή, γιουβέτσι και χοιρινό στη γάστρα με πορτοκάλι. Δεν λείπουν βεβαίως και οι παραδοσιακές πίτες, όπως πρασόπιτα και κοτόπιτα.

Κόστος: Το δίκλινο από 50 ευρώ μετά προγεύματος. Περίπου 25 ευρώ το ζευγάρι άνευ τερψιλαρύγγιων.
Απόσταση: Οι Φραγκάδες απέχουν 56 χλμ. από τα Ιωάννινα.    


Πηγή: kathimerini.gr