Η Πολωνία υπέγραψε χθες τη διεθνή συνθήκη για τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο, γεγονός που οδήγησε χιλιάδες Πολωνών να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν με τον φόβο της λογοκρισίας του Internet.  Ύστερα από την υπογραφή της συνθήκης, διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους. Οι νομοθέτες του αριστερού κόμματος του Παλίκοτ φόρεσαν μάσκες στο Κοινοβούλιο, για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους, την ώρα που το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα. 

Η διαμάχη στην Πολωνία έχει βαθύνει, σχετικά με τη συνθήκη ACTA. Αν και έχει υπογραφεί και από άλλες χώρες, στην Πολωνία ξέσπασαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις. 

Η συνθήκη ACTA έχει σκοπό να θέσει τους διεθνείς κανόνες για την προστασία των διακαιωμάτων, όσων παράγουν μουσική, ταινίες, φαρμακευτικά προϊόντα, μόδα και μια πλειάδα άλλων προϊόντων, τα οποία συχνά πέφτουν θύματα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Η ACTA, ακόμη, στοχεύει στην εξάλειψη της πειρατείας των online ταινιών και της μουσικής. Αυτό προκαλεί ανησυχίες, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει τις αρχές να μπλοκάρουν το περιεχόμενο του Internet

Η συγκεκριμένη συνθήκη παρουσιάζει ομοιότητες με το νομοσχέδιο SOPA (Stop Online Piracy Act) στις ΗΠΑ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα, μετά την απεργία της Wikipedia και του Google. 

Η Πολωνία ήταν μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που υπέγραψαν τη συνθήκη ACTA στο Τόκιο χθες, συμπεριλαμβανομένων της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα, την είχαν υπογράψει πέρυσι. 

Οι Anonymous, οι οποίοι υποστηρίζουν τους Πολωνούς, ενάντια στην ACTA, πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες επιθέσεις στις ιστοσελίδες της πολωνικής κυβέρνησης.     

Πηγή: abcnews.go.com