πιθανότερη αιτία για τη συντριβή της διαπλανητικής αποστολής Fobos-Grunt, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ήταν ο βομβαρδισμός του σκάφους από κοσμική ακτινοβολία η οποία επηρέασε τα μικροτσίπ του κεντρικού υπολογιστή, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα για τη Roscosmos συνεχίζονται, καθώς η επόμενη επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που επρόκειτο να εκτοξευτεί στις 16 Μαρτίου, αναβάλλεται για περίπου ενάμισι μήνα, καθώς οι έλεγχοι έδειξαν ότι η θυρίδα της κάψουλας δεν κλείνει ερμητικά.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί με πύραυλο Soyuz TMA, ίδιο με έναν μη επανδρωμένο ρωσικό πύραυλο που συνετρίβη πέρυσι στο Καζακστάν.

«Τσιπ κακής ποιότητας»

Το Fobos-Grunt, η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια, επρόκειτο να ταξιδέψει στο Φόβο, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη, και να φέρει πίσω στη Γη δείγματα του εξωγήινου εδάφους.

Εκτοξεύτηκε με επιτυχία το Νοέμβριο, ωστόσο απέτυχε να αναχωρήσει για το διαπλανητικό ταξίδι και έμεινε κολλημένο σε χαμηλή γήινη τροχιά, μέχρι που τελικά συνετρίβη κάπου στον Ειρηνικό στις 15 Ιανουαρίου.

Ήταν η πολλοστή διαστημική αποτυχία για τη Ρωσία τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την επιτροπή που διερεύνησε την απώλεια, «η πιθανότερη αιτία είναι η τοπική επίδραση φορτισμένων σωματιδίων από το Διάστημα στο σύστημα υπολογιστών του σκάφους» δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο Βλάντιμιρ Ποπόφκιν, επικεφαλής της Roscosmos.

Όπως είπε, δύο υπομονάδες του συστήματος τέθηκαν εσφαλμένα σε κατάσταση αναμονής όταν το σκάφος βρισκόταν στη δεύτερη περιφορά του γύρω από Γη.

Ανέφερε ακόμα ότι η κοσμική ακτινοβολία είναι πιθανό να επηρέασε κάποια φθηνά, εισαγόμενα τσιπ που είχαν χρησιμοποιηθεί στο σκάφος. Δεν κατονόμασε τη χώρα προέλευσης των τσιπ, είπε όμως ότι η εταιρεία NPO Lavochkin, κατασκευαστής του Fobos-Grunt, έπρεπε να είχε προβλέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο, ο Ποπόφκιν είχε προκαλέσει αίσθηση δηλώνοντας ότι η απώλεια του Fobos-Grunt δεν αποκλείεται να προκλήθηκε από σαμποτάζ.

Ο Ποπόφκιν ανέλαβε τα ηνία της Roscosmos μετά την «καρατόμηση» του προκατόχου του για μια σειρά από προηγούμενες, ντροπιαστικές αποτυχίες.

Πηγή: in.gr