Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Berkeley της California ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας νέας μεθόδου, η οποία καταγράφει τη δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου και να τη μετατρέπει σε λέξεις. Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε 15 άτομα τα οποία είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μέρους του κρανίου τους είτε για θεραπεία όγκών είτε για θεραπεία από επιληψία.  

Σύμφωνα με το proho.gr, τοποθετώντας 256 ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο τους, οι ερευνητές μπόρεσαν να διαβάσουν πληροφορίες από τους κροταφικούς λοβούς τους, οι οποίες αφορούσαν τόσο λεκτικά όσο και οπτικά ερεθίσματα. Καθώς οι ασθενείς άκουγαν την ανάγνωση διαφόρων λέξεων, ο υπολογιστής κατέγραφε τη λειτουργία του εγκεφάλου τους και αναπαρήγαγε τις λέξεις που άκουγαν. Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την πρόβλεψη αυτών που σκέφτεται να πει κάποιος.  

Οι δυνατότητες που ανοίγονται από τη μέθοδο αυτή είναι φυσικά απεριόριστες. Από την υποβοήθηση ατόμων που έχουν προβλήματα στην ομιλία τους μέχρι τη μεταφορά πληροφοριών από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατευθείαν στον υπολογιστή.