Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια κατάφεραν να ακούσουν τις σκέψεις των ανθρώπων «διαβάζοντας» τα εγκεφαλικά κύματα.
«Αυτή η τεχνολογία είναι εξαιρετικής σημασίας για αυτούς που έχουν υποστεί βλάβες στο μηχανισμό της ομιλίας τους λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων ασθενειών», λέει ο Robert Knight, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης.

«Αν καταφέρουμε να ανακατασκευάσουμε συνομολίες από τα εγκεφαλικά κύματα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους». 

Στο πείραμα έλαβαν μέρος 15 εθελοντές που υποβάλλονταν σε εγχείρηση στον εγκέφαλο. Κατά το πείραμα τοποθετήθηκαν μέχρι 256 ηλεκτρόδια στον κροταφιαίο λοβό των ασθενών τα οποία κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενώ οι ασθενείς άκουγαν μια συζήτηση για 5 – 10 λεπτά.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Brian Pasley χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να ανακατασκευάσει ήχους που άκουσαν οι ασθενείς. Οι ασθενείς άκουγαν μια απλή λέξη και ο Pasley δοκίμαζε 2 διαφορετικά μοντέλα για να προβλέψει τη λέξη βασιζόμενος στα καταγεγραμμένα από τα ηλεκτρόδια δεδομένα.

«Προσπαθούμε να βρούμε ποια μέρη του εγκεφαλικού φλοιού παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες ακουστικές συχνότητες και από αυτό μπορούμε να βρούμε έναν ήχο», λέει ο Pasley.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αναπαραγάγουν έναν ήχο πολύ κοντά στην αρχική λέξη ώστε να μπορέσουν να τη μαντέψουν.

«Νομίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο ακριβή αν μπορούσαμε να καταγράψουμε δεδομένα για περισσότερη ώρα», αναφέρει ο Pasley.

Η ομάδα πιστεύει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας ηλεκτρονικής τηλεπάθειας.

Πηγή: pro.com.gr