Η πρώτη παγκόσμια ισλαμιστική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το «Salamworld» φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν «φιλόξενο» και κυρίως... συνετό και σύμφωνο με το Κοράνι, ιστότοπο για  μουσουλμάνους, με στόχο την προσέλκυση περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών.   
Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον επικοινωνίας για τους χρήστες, σε αντίθεση με τα κοινωνική δίκτυα της Δύσης που, κατά τον συνιδρυτή του Αμπντουλβάχεντ Νιγιάζοφ, είναι γεμάτα «haram» (ανιέρο για τους Μουσουλμάνους). «Δεν θέλουμε οι άνθρωποί μας να απορροφούν ιδέες με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένοι» είπε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο μουσουλμάνος επιχειρηματίας από τη Σιβηρία.  

Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας πραγματοποίησαν το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 250 ατόμων από 40 χώρες.  

Ομάδα Ρώσων και Τούρκων επιχειρηματιών έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του ιστοτόπου. «Οι μουσουλμάνοι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στο Διαδίκτυο. Θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Δεν φτιάχνουμε ένα διαδικτυακό τέμενος, αλλά ένα περιβάλλον για μουσουλμάνους» πρόσθεσε ο Νιγιάζοφ. Ο συνιδρυτής του ιστοτόπου, πάντως φαίνεται να είναι έτοιμος να βάλει τον πήχυ αρκετά ψηλά, αφού ανέφερε ότι μέχρι το 2015 ελπίζει η σελίδα να απαριθμεί 700 εκατ. χρήστες.  

Το Salamworld θα αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2012 και θα είναι διαθέσιμο σε οκτώ γλώσσες.  
Τα κεντρικά γραφεία του είναι στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παραρτήματα θα υπάρχουν και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων σε Κάιρο και Μόσχα.    

Βαγγέλης Βιτζηλαίος  

Πηγή: Hurriyet/Today's Zaman
TAGS