Η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα χρηματοδότησης crowd funding είναι πια γεγονός και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της αρχές Μαρτίου. Πρόκειται για το Groopio το όνομα του οποίου προέρχεται τη φράση «ποιώ group». Κάθε είδους καλλιτέχνες όπως σκηνοθέτες, ζωγράφοι, μουσικοί αλλά και επιχειρηματίες στα πρώτα τους βήματα, «τρελοί» εφευρέτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα μπορούν να πια να παρουσιάσουν στο Groopio.gr την ιδέα τους, αναζητώντας υποψήφιους υποστηρικτές- χορηγούς.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα crowd funding ήταν το Debtocracy του οποίου τα χρήματα για την παραγωγή συγκεντρώθηκαν από πάρα πολλές μικρές δωρεές πολιτών και όχι από κάποια μεγάλη εταιρεία ή συγκεκριμένο άτομο. Αντίστοιχα παραδείγματα υπήρχαν και στο εξωτερικό, όπως με το ντοκιμαντέρ «The Age of Stupid». Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το crowd funding έχει βοηθήσει πάρα πολλούς δημιουργούς να παρουσιάσουν ανεξάρτητες δουλειές, από μουσική μέχρι έκδοση βιβλίων.  

Σε ό,τι αφορά το Groopio.gr είναι ο καλλιτέχνης εκείνος που θα καθορίσει το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης καθώς και το διάστημα συγκέντρωσης των χορηγιών. Για παράδειγμα, ένα συγκρότημα μπορεί να ζητήσει από τους fans του 500 ευρώ για να διοργανώσει μια συναυλία στην πόλη του (μηχανήματα, ενοικίαση χώρου κλπ.) ή 15.000 για να κάνει tour σε ολόκληρη την Ευρώπη.  

Η υπηρεσία θα παρέχει στους χρήστες τρεις βαθμίδες ασφαλείας αναφορικά με την αξιοπιστία των δημιουργών projects διασταυρώνοντας τα στοιχεία τους και το ιστορικό τους και θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργίας μιας καμπάνιας την ανάρτηση video που πιστοποιεί την ταυτότητα κάθε δημιουργού.


πηγή: proho.gr