Η πρώτη κάμερα που «βλέπει» πίσω από γωνίες και καταγράφει αντικείμενα, που αλλιώς είναι αόρατα, δημιουργήθηκε από ερευνητές του εργαστηρίου Media Lab του πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ. Η κάμερα δουλεύει με τρόπο ανάλογο ενός πρισματικού καθρέφτη τοποθετημένου σε μια γωνία, που επιτρέπει τη θέα πίσω από τη στροφή. Η νέα εντυπωσιακή τεχνολογία μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στον εντοπισμό ανθρώπων αόρατων από την κοινή θέα (χρήσιμη δυνατότητα για αστυνομικούς, στρατιωτικούς, πυροσβέστες, διασώστες μετά από μία φυσική καταστροφή κ.α.), να ελέγχει επικίνδυνα κινούμενα εξαρτήματα στο εσωτερικό διαφόρων μηχανημάτων, να καθοδηγεί συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων «βλέποντας» τι υπάρχει πίσω από τη γωνία του δρόμου, να αξιοποιηθεί σε ενδοσκοπικές ιατρικές συσκευές κλπ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραμές Ράσκα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το «Nature», το «Physics World» και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ντέιλι Μέιλ», πέτυχαν το επίτευγμά τους, αντί καθρέφτη, με τη βοήθεια ενός λέιζερ εκπομπής πολύ βραχέων και γρήγορων παλμών φωτός. Η κάμερα κάνει μια λήψη εικόνας κάθε δύο τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου και μπορεί να ανακατασκευάζει τρισδιάστατες εικόνες κρυμμένων αντικειμένων, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι τα κύματα φωτός αντανακλώνται από επιφάνειες, όπως οι τοίχοι, προς κάθε κατεύθυνση.

Έτσι, μπορεί το αντικείμενο να μην φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή, όμως ο φακός της κάμερας μπορεί να «πιάσει» το φως που αντανακλάται στον χώρο από το αόρατο αντικείμενο. Με την κατάλληλη επεξεργασία των πληροφοριών που περιέχονται μέσα στο διασκορπισμένο φως, το οποίο συλλέγεται από την κάμερα, αναδημιουργείται, ως δια μαγείας, η εικόνα του κρυμμένου αντικειμένου.