Τους κινητήρες των πυραύλων που πριν από 40 χρόνια μετέφεραν τους αστροναύτες του Απόλλων 11 στη Σελήνη, ανακοίνωσε πως εντόπισε ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής του Amazon.com, στον πυθμένα του Ατλαντικού

Γράφοντας στο προσωπικό του blog, ο Μπέζος γνωστοποίησε ότι η ομάδα του εντόπισε τους πέντε κινητήρες F-1 που εκτόξευσαν την αποστολή Απόλλων 11 στο διάστημα πριν καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό και ότι θα επιχειρήσει να τους ανασύρει από τον βυθό.

Οι εν λόγω κινητήρες ήταν τμήματα του πυραύλου που μετέφερε στο Διάστημα το Apollo 11 -  μεταφέροντας τους Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλλινς στη Σελήνη για την ιστορική πρώτη προσελήνωση -  και απορρίφθηκαν μετά το διαχωρισμό τους από το διαστημόπλοιο, πέφτοντας στον ωκεανό, το 1969.

Ο ίδιος περιέγραψε τους κινητήρες ως "θαύμα της σύγχρονης εποχής", ωστόσο, όπως έγραψε, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ακόμη, σε τι κατάσταση είναι.

«Με ενθουσιασμό αναφέρω ότι, χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας συστήματα σόναρ, η ομάδα εντόπισε τις μηχανές του Απόλλων 11, 14.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και σχεδιάζουμε να επιχειρήσουμε την ανέλκυσή τους από το βυθό. Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκονται αυτοί οι κινητήρες, καθώς κατέπεσαν στον ωκεανό με μεγάλη ταχύτητα και βρίσκονται σε θαλασσινό νερό για πάνω από 40 χρόνια. Από την άλλη, είναι φτιαγμένοι από ανθεκτικά υλικά, οπότε θα δούμε», γράφει ο Μπέζος.

Ο Μπέζος διευκρινίζει ότι οι κινητήρες ανήκουν στη NASA και ότι ένας θα δοθεί στο μουσείο Smithsonian στην Ουάσινκτον και άλλος ένας ίσως καταλήξει στο Μουσείο Πτήσεων, στο Σιατλ, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά της Amazon. 

ΠΗΓΗ: tanea.gr