Η Oracle, ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας Java μετά την εξαγορά της Sun, βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε κόντρα με τη Google, την οποία κατηγορεί για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι τελευταίες εξελίξεις από το δικαστικό μέτωπο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Joshua Bloch είναι βαθύς γνώστης της Java και μεταξύ αυτών που τη δημιούργησαν. Το 2004, ο Bloch έφυγε από τη Sun και πήγε στη Google. Όπως ήταν λογικό, όταν ήρθε ο καιρός να δημιουργηθεί το Android, ο Bloch έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με την Oracle, όμως, ο Bloch χρησιμοποίησε στο Android κώδικα ο οποίος προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, παρά το γεγονός ότι τον έχει γράψει ο ίδιος.

Ο επίμαχος κώδικας αφορά εννέα γραμμές όλες κι όλες, τις οποίες έγραψε ο Bloch το 1997, όταν δηλαδή βρισκόταν στη Sun. Οι ίδιες γραμμές υπάρχουν και στο Android, κάτι που έχει εξοργίσει την Oracle, η οποία κάνει λόγο για απροκάλυπτη αντιγραφή.

Ο Bloch ρωτήθηκε αν έχει πράγματι αντιγράψει κώδικα που δεν του ανήκει και η απάντησή του ήταν η εξής: "Δε θυμάμαι. Πάντως, έτσι όπως είναι ο κώδικας μπορεί και να το έκανα. Αν αντέγραψα κώδικα, ήταν λάθος και ζητώ συγνώμη". Βέβαια, ο Bloch και η Google θα πρέπει να ξέρουν ότι δύσκολα θα αρκεστεί η Oracle σε μια απλή συγνώμη.

Να σημειωθεί ότι ο "κώδικας του σκανδάλου" έχει αφαιρεθεί από το Android 4.0 Ice Cream Sandwich.


Πηγή: e-pcmag
TAGS