Συνολικά 36 δικτυακοί τόποι που πωλούσαν κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα προσωπικά δεδομένα έκλεισαν την Πέμπτη έπειτα από επιχείρηση των διωκτικών αρχών σε οκτώ χώρες.

Η επιχείρηση σκούπα ήταν το αποκορύφωμα προσπαθειών που διήρκεσαν δύο χρόνια, δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της βρετανικής Υπηρεσίας Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος (SOPA).

«Οι εγκληματίες διοχετεύουν τεράστιους αριθμούς κλεμμένων καρτών [..] Έχουν "βιομηχανοποιήσει" τη δουλειά τους και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο για να τους φτάσουμε» είπε ο Λι Μάιλς, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοεγκλήματος στη SOPA.

O Mάιλς περιέγραψε πώς οι σπείρες του διαδικτυακού εγκλήματος στρατολογούν χάκερ προκειμένου να αναπτύξουν νέου ιούς για την υποκλοπή δεδομένων από εκατομμύρια ανυποψίαστους χρήστες. Επαγγελματίες προγραμματιστές αναλαμβάνουν στη συνέχεια τη διαχείριση των δικτυακών τόπων μέσω των οποίων διακινούνται τα κλεμμένα δεδομένα.

Οι αριθμοί των πιστωτικών καρτών πωλούνται σε τιμές που πέφτουν μέχρι και στα 2 ευρώ η μία.

Οι 36 παράνομοι δικτυακοί τόποι έκλεισαν έπειτα από επιδρομές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουκρανία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ. Δύο άτομα συνελήφθησαν στη Βρετανία και ένα ακόμα στην ΠΓΔΜ, ωστόσο ο Μάιλς προανήγγειλε και νέες συλλήψεις.

Ανέφερε ακόμα ότι η SOPA πιέζει τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να διασταυρώνουν τις ταυτότητες όσων καταχωρούν νέες διαδικτυακές διευθύνσεις, αν και οι εταιρείες αυτές αντιδρούν στην ανάμιξη της αστυνομίας στις δραστηριότητές τους.

Πηγή: In.gr