Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 19 Απριλίου, το Σωματείο Γάλλων Εκδοτών (SNE) δήλωσε ότι η μηνυτήρια αναφορά της αμερικανικής δικαιοσύνης εναντίον των πέντε μεγάλων εκδοτών και της Apple, με την κατηγορία της χειραγώγησης των τιμών των e-books μέσω του agency model, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους σε σχέση με τη διατήρηση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για την πώληση των e-books στις ΗΠΑ.

Η Ένωση ανησυχεί, ειδικότερα, για την πιθανότητα μονοπώλησης της αγοράς των e-books εκ μέρους των μεγαλύτερων εταιρειών -μεταπωλητών.

Οι αμερικανικές αρχές της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρέδωσαν στις 11 Απριλίου εντάλματα εκδίκασης στο τμήμα πληροφορικής της Apple και των πέντε μεγαλύτερων εκδοτών, κατηγορώντας τους για συμμαχίες που σχετίζονται με τις τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων. Τρείς από αυτούς - Hachette, HarperCollins (όμιλος News Corp.) και Simon & Schuster (CBS), δέχτηκαν αμέσως να αναθεωρήσουν την τιμολογιακής τους πολιτική.

Για την Ένωση Εκδοτών "οι δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν στους τρεις εκδότες οι οποίοι συνυπογράφουν το σχετικό πλαίσιο, οι οποίοι αποδέχτηκαν αυτού του είδους τις ρυθμίσεις για να αποφύγουν χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαμάχες, ανοίγουν τον δρόμο στην απορύθμιση της αγοράς των e-books, με κίνδυνο να τεθεί αυτή υπό την κηδεμονία των ισχυρότερων συμφερόντων" (τα οποία, υπονοείται, θα μπορούν να προσφέρουν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις τιμών).

"Οι Γάλλοι εκδότες", συνεχίζει η ανακοίνωση, "γνωρίζουν καλά ότι η εφαρμογή μιας ενιαίας τιμής πώλησης των βιβλίων που ορίζεται από τον εκδότη τους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μιας χώρας, είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί τόσο την ποιότητα της εκδοτικής παραγωγής, όσο και τον πλουραλισμό της διανομής από όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία πώλησης".

Οι Γάλλοι εκδότες υπερασπίζονται, έτσι, την απόφασή τους να ζητήσουν την επέκταση της εφαρμογής του νόμου Ενιαίας Τιμής Βιβλίου και στο ψηφιακό βιβλίο, στη Γαλλία, τον Μάιο του 2011, αίτημα που έκανε τελικά δεκτό η γαλλική κυβέρνηση.

Πηγή: proho.gr