Οι επεξεργαστές Intel Ivy Bridge που μόλις κυκλοφόρησαν κατασκευάζονται με τη μέθοδο ολοκλήρωσης των 22 νανομέτρων, η οποία θεωρείται (και είναι) μεγάλη πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη γενιά επεξεργαστών στα 32nm. Δε σταματά εδώ, όμως, η εξέλιξη.   Σύμφωνα με το e-pcmag, το επόμενο βήμα της Intel είναι τα 14 νανόμετρα, μια τεχνολογία που θα κάνει ντεμπούτο με τους επεξεργαστές Broadwell το 2014. Από εκεί και πέρα, έρχονται τα δύσκολα. Η Intel θέλει να κατέβει σε μονοψήφιο αριθμό νανομέτρων μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.  

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, οι πρώτοι επεξεργαστές στα 10 νανόμετρα θα κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο 2015. Στη συνέχεια, ο στόχος είναι τα 7nm και μετά περνάμε στα 5nm. Εδώ, όμως, υπάρχει σοβαρό ζήτημα, καθώς το πυριτίο που χρησιμοποιείται όλα αυτά τα χρόνια στην παραγωγή επεξεργαστών δεν ενδείκνυται για τέτοια μικροκλίμακα.

Η λογική λέει ότι θα αναζητηθούν άλλα υλικά που θα αντικαταστήσουν το πυρίτιο. Η IBM έχει κάνει εργαστηριακές δοκιμές με transistors από νανοσωλήνες άνθρακα στα 9nm. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και η Intel τον ίδιο δρόμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πυρίτιο θα αποτελέσει παρελθόν κάποια στιγμή...