Το Facebook προχώρησε πρόσφατα σε μερική αναθεώρηση των όρων που διέπουν το προσωπικό απόρρητο. Οι αλλαγές είναι περιορισμένες και δεν έχουμε σημαντικές τροποποιήσεις. Είναι, όμως, μια καλή αφορμή για να (ξανα)δούμε τι γίνεται με τα δεδομένα μας.

Υπάρχουν κάποιοι όροι που αξίζουν την προσοχή μας. Πρόκειται για ρυθμίσεις που είναι εν πολλοίς αυτονόητες σε μια δωρεάν υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να περνούν απαρατήρητες. Ιδού κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι.

Κάποια δεδομένα μας είναι πάντα ορατά.   
Όλοι οι χρήστες του Facebook μπορούν να δουν την profile picture, την cover photo και φυσικά το όνομα. Στις ρυθμίσεις απορρήτου, πάντως, μπορεί να αποκλείσετε τις μηχανές αναζήτησης, έτσι ώστε να μην εμφανίζεστε στη Google και τις άλλες σχετικές υπηρεσίες.  

Δε μπορείτε να σβήσετε τα μηνύματα που έχετε ήδη στείλει κι αυτό γιατί αποθηκεύονται και σε άλλο account, όχι μόνο στο δικό σας.

Το Facebook χρησιμοποιεί τα Like και τα σχόλια που κάνετε για να εμφανίζει διαφημίσεις.   
Αν έχετε κάνει Like σε σελίδες με αυτοκίνητα και σχολιάσετε κάποια στιγμή το νέο μοντέλο της τάδε αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την εμφάνιση σχετικών διαφημίσεων.  

Τα στοιχεία που συλλέγονται για την εμφάνιση διαφημίσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε sites εκτός Facebook. Μη σας κάνει εντύπωση, λοιπόν, αν δείτε σε κάποιο site μια διαφήμιση που θα περιμένατε να δείτε στο Facebook.  

Το Facebook μπορεί να παρέμβει αν γράψετε κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως απειλή προς τρίτους ή προς τον εαυτό σας. Οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών κρατάνε τα δεδομένα σας, ακόμα κι αν διαγράψετε την εφαρμογή από το λογαριασμό σας. Για να διαγραφούν οριστικά τα δεδομένα σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή της εφαρμογής.  

Πηγή: e-pcmag.gr
TAGS