Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι βρήκε τρόπο να εξουδετερώσει το κατασκοπευτικό λογισμικό Flame, το οποίο αναλυτές χαρακτηρίζουν το ισχυρότερο κυβερνοόπλο που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι θεωρεί «λογικό» να χρησιμοποιεί κανείς ιούς προκειμένου να σαμποτάρει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το προηγμένο λογισμικό «W32.Flamer», περισσότερο γνωστό ως Flame εντοπίστηκε από την εταιρεία ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων Kaspersky, η οποία κλήθηκε από την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ να διερευνήσει παράξενα περιστατικά απώλειας κρατικών δεδομένων σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την Kaspersky, η οποία εκτιμά ότι το Flame είναι «δημιούργημα κάποιας κυβέρνησης», συνολικά 189 μολυσμένα συστήματα εντοπίστηκαν στο Ιράν, συγκριτικά με 98 στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη και 32 στη Συρία. Πλήγμα δέχτηκαν επίσης η Συρία, ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

H ανακάλυψη του Flame παραπέμπει στην υπόθεση του διαβόητου πλέον σκουληκιού Stuxnet, το οποίο φαίνεται πως ήταν σχεδιασμένο να σαμποτάρει τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν. Το Stuxnet πιστεύεται ευρέως ότι δημιουργήθηκε με ανάμειξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Στο Ιράν, ο αναπληρωτής υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας, Αλί Ακίμ Τζαβάντι, φέρεται να δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο Irna ότι Ιρανοί ειδικοί έχουν ήδη δημιουργήσει έναν «αντι-ιό» για την εξουδετέρωση του Flame, ο οποίος θα αποσταλεί τώρα σε οργανισμούς που θεωρούνται πιθανοί στόχοι.

Ο Τζαβάντι δεν κατονόμασε αυτούς τους πιθανούς στόχους. Τον Απρίλιο, πάντως, το Ιράν αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας το υπολογιστικό σύστημα του μεγάλου πετρελαϊκού τέρμιναλ στο Καργκ, λόγω μόλυνσης από κάποιο κακόβουλο λογισμικό. Το λογισμικό αυτό θα μπορούσε τελικά να ήταν το Flame.

Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακάλυψη του Flame από την Kaspersky, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Γιαλόν δήλωσε σε στρατιωτικό ραδιοσταθμό ότι θεωρεί «λογική» τη χρήση κυβερνοόπλων κατά του Ιράν.

«Για οποιονδήποτε θεωρεί σημαντική την ιρανική απειλή, θα ήταν λογικό να προβεί σε διαφορετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών [των κυβερνοόπλων]» είπε.

«Το Ισραήλ είναι ευλογημένο ως τεχνολογικά πλούσια χώρα, και τα εργαλεία αυτά ανοίγουν πολλές δυνατότητες για μας» είπε, σε μια δήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση παραδοχή της ισραηλινής ανάμειξης.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος μίλησε την Τρίτη σε συνέδριο στο Τελ Αβίν για τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου της χώρας του.

«Στην αρένα του κυβερνοπολέμου, το μέγεθος μιας χώρας δεν είναι και τόσο σημαντικό. Σημαντικότερες είναι οι επιστημονικές δυνατότητες μιας χώρας, και σε αυτό το Ισραήλ είναι ευλογημένο» είπε.

Πηγή: in.gr