Eυρυζωνικό ασύρματο internet υψηλών ταχυτήτων προσφέρει πλέον η WIND μέσω του νέου δικτύου 3G. Οι συνδρομητές της WIND απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες και ευρυζωνική εμπειρία όταν πλοηγούνται στο Internet από το κινητό τους είτε από τον φορητό υπολογιστή τους, μέσου του νέου 3G δικτύου της εταιρείας.

Το νέο 3G δίκτυο της WIND είναι αποτέλεσμα του μεγάλου έργου για εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Ραδιοδικτύου της εταιρείας που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Οι θεωρητικές ταχύτητες που προσφέρει πλέον το 3G δίκτυο της WIND αγγίζουν τα 42Mbps ενώ οι πραγματικές ταχύτητες κατά τη χρήση του δικτύου ξεπερνούν τα 21Mbps και είναι 800% υψηλότερες σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχε το δίκτυο πριν τον εκσυγχρονισμό.

Σήμερα το νέο 3G δίκτυο της WIND καλύπτει το 73% του πληθυσμού της χώρας καθώς η υλοποίηση του έργου έχει ολοκληρωθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα και σε αρκετές ακόμη περιοχές πανελλαδικά καθώς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς το πλάνο που έχει εκπονήσει η εταιρεία ώστε να καλύψει όλη τη χώρα μέχρι τις αρχές του 2016.

Στη Θεσσαλονίκη το 92% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το νέο 3G δίκτυο της WIND ενώ στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει μέχρι σήμερα το 88,7% με στόχο να ξεπεράσει το 95% το επόμενο διάστημα.

Η υπεροχή του νέου 3G δικτύου της WIND πιστοποιείται και από συγκριτικές μετρήσεις που πραγματοποίησε ανεξάρτητη εταιρεία σε 87 σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [1].

Το έργο εκσυγχρονισμού του ραδιοδικτύου της εταιρείας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα αυτήν την περίοδο καθώς θα απορροφήσει σημαντικό μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων της WIND Ελλάς για τα επόμενα 3 χρόνια, οι οποίες συνολικά ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ.

Για την υλοποίηση του έργου, το οποίο είναι μοναδικό σε μέγεθος για τα δεδομένα όχι μόνο της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, αλλά και πανευρωπαϊκά, η WIND επέλεξε την Huawei, έναν παγκόσμιο κολοσσό στο κλάδο των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών.

Λίγα λόγια για το τεχνικό πλαίσιο του έργου εκσυγχρονισμού του 3G δικτύου της WIND

Στο πλαίσιο του έργου αλλάζουν πλήρως τα δομικά στοιχεία του Ραδιοδικτύου της εταιρείας καθώς και όλη η πρώτη βαθμίδα του Δικτύου Μετάδοσης. Ο νέος εξοπλισμός του Ραδιοδικτύου της WIND περιλαμβάνει λύσεις Single BTS και Multi-mode BSC, οι οποίες υποστηρίζουν αποτελεσματικά πολλαπλές τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας εισάγοντας έτσι στο νέο 3G δίκτυο της WIND τις έννοιες «Σύγκλιση, Ευρυζωνικότητα, Εξοικονόμηση Ενέργειες και Ανάπτυξη».

Η πρώτη βαθμίδα του Δικτύου Μετάδοσης της WIND αναβαθμίζεται επίσης με την εισαγωγή μίας λύσης ενιαίας μετάδοσης που εξασφαλίζει ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες, χωρητικότητα, υψηλή αξιοπιστία και έξυπνη λειτουργία. Το πρωτόκολλο All imp θα εγκατασταθεί σε όλο το νέο δίκτυο.

Το έργο του εκσυγχρονισμού του δικτύου της εταιρείας εκτός από τεχνολογική έχει και σημαντική οικολογική αξία καθώς θα περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της WIND.

Συγκεκριμένα, θα εξοικονομήσει το 40% της κατανάλωσης ενέργειας σε ετήσια βάση, μειώνοντας αντίστοιχα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο νέος εξοπλισμός είναι σημαντικά μικρότερος σε όγκο σε σύγκριση με τον προϋπάρχοντα και χάρη στον έξυπνο σχεδιασμό του προσφέρει τη μέγιστη απόδοση και χωρητικότητα με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον η ψύξη των μονάδων γίνεται με φυσικούς τρόπους και όχι με τη χρήση κλιματιστικών, με συνέπεια την περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας.

Mobile Internet για όλους από τη WIND

Καθώς η πρόσβαση στο Internet με τη χρήση των κινητών συσκευών (smartphone, laptop, netbook, tablet) αυξάνεται εντυπωσιακά στην Ελλάδα [2], η WIND αξιοποιεί την κυρίαρχη αυτή τάση μέσα από δύο στρατηγικούς πυλώνες: τη δημιουργία των απαραίτητων τεχνολογικών υποδομών καθώς και των προϊόντων που απελευθερώνουν τη χρήση του Mobile Internet.

Στον πρώτο πυλώνα, η WIND τοποθετείται στην ελληνική αγορά ως πάροχος mobile Data, Internet & broadband με το νέο δίκτυο 3G που εξασφαλίζει υπεροχή σε ταχύτητα και χωρητικότητες.

Παράλληλα, σε εμπορικό επίπεδο η εταιρεία ακολουθεί τη στρατηγική Mobile Internet για όλους μέσω μίας γκάμας προϊόντων που καλύπτουν κάθε ανάγκη τόσο τους εντατικούς όσο και τους περιστασιακούς χρήστες του Mobile Internet, είτε είναι συνδρομητές με συμβόλαιο είτε καρτοκινητής τηλεφωνίας.

[1]: LCC, περίοδος μετρήσεων: Φεβρουάριος – Μάρτιος 2012
[2]: ΕΛΣΤΑΤ, πανελλαδική έρευνα 2011: 160% ετήσια αύξηση στη χρήση του Internet από φορητό υπολογιστή, 48,6% ετήσια αύξηση στη χρήση του Internet από κινητό τηλέφωνο