Η Microsoft ανακοίνωσε την επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για smartphone με ονομασία Windows Phone 8. Η συγκεκριμένη έκδοση θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο φθινώπορο, προφανώς παράλληλα με τα Windows 8 για υπολογιστές. Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα έκδοση του λειτουργικού θα προσφέρει πολλές βελτιώσεις αλλά και θα υποστηρίζει νέο hardware.

Έτσι, για πρώτη φορά θα δούμε συσκευές με οθόνη ανάλυσης 720p ή και WXGA (1280x768) καθώς επίσης και διπύρηνους επεξεργαστές, πάντα όμως προερχόμενους από τη Qualcomm. Επίσης, η Microsoft θα υποστηρίξει και θύρες καρτών μνήμη microSD καθώς και το πρότυπο NFC.

Πέρα από την υποστήριξη νέου hardware, το λειτουργικό θα έρθει με τον ολοκαίνουριο Internet Explorer 10, ο οποίος θα γίνει port απευθείας από την έκδοση των Windows 8. Επίσης, θα υπάρχει ενσωματωμένη η τεχνολογία χαρτών που συναντάμε αποκλειστικά στα Nokia smartphones με Windows Phone λειτουργικό, και έτσι όλοι όσοι προμηθευτούν ένα Windows Phone 8 τηλέφωνο θα έχουν εξαρχής offline χάρτες και δυνατότητα πλοήγησης.

Όσον αφορά στην εμφάνιση, ο χρήστης θα μπορεί να παραμετροποιήσει πολύ περισσότερο την αρχική οθόνη των tiles και να τα τοποθετήσει με διάφορους τρόπους, αφού πλέον θα υπάρχει δυνατότητα για χρήση ενός εκ των τριών διαθέσιμων μεγεθών.

Ακόμα και από πλευράς ασφάλειας, το νέο λειτουργικό θα είναι καλύτερο υποστηρίζοντας encryption και ασφαλή εκκίνηση με το λειτουργικό να έρχεται με ενσωματωμένη τη λειτουργία BitLocker. Για το τέλος αφήνουμε κάτι που πολλού αναζητούσαν, την ενσωμάτωση του Skype στο ίδιο το λειτουργικό.Όλα τα παραπάνω είναι μια χαρά γενικότερα και φαίνεται πως η Microsoft πραγματικά κάνει μεγάλα βήματα κάθε χρόνο για να "πιάσει" το Android και το iOS. Και φέτος με τα Windows Phone 8 το βήμα είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι.

Ταυτόχρονα όμως βάζει και τρικλοποδιά στον εαυτό της, γιατί, πολύ απλά, οι σημερινοί κάτοχοι Windows Phone συσκευών δε θα μπορούν να αναβαθμίσουν σε Windows Phone 8, αλλά σε μια ειδική έκδοση 7.8 που θα προσφέρει το νέο interface της αρχικής οθόνης.

Μιλάμε πραγματικά για πολύ μεγάλο ατόπημα, ειδικά όταν κάποιος έχει πάρει τους τελευταίους 1-2 μήνες μια high end πανάκριβη συσκευή Nokia όπως είναι τα Lumia 800 και Lumia 900 και σε 3-4 μήνες από σήμερα, το τηλέφωνό του δε θα μπορεί να αναβαθμιστεί.

Και από την άλλη έχεις κατόχους iPhone 3GS, συσκευή που κυκλοφόρησε το 2009 και θα πάρει ακόμα και το iOS 6 το οποίο θα δούμε τον Οκτώβρη.

πηγή: enternity