Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η BSA, σε συνεργασία με την εταιρεία Ipsos Public Affairs για τον τρόπο με τον οποίο 15.000 χρήστες υπολογιστών σε 33 χώρες κατανοούν και χρησιμοποιούν το cloud computing, το 88% των χρηστών cloud  δηλώνουν ότι η χρήση είναι κατ’ αρχάς για προσωπικούς λόγους. Ταυτόχρονα, το 33% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί υπηρεσίες cloud για επιχειρηματικούς λόγους. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι λίγο υψηλότερα στις αναπτυσσόμενες αγορές σε σύγκριση με τις πιο ώριμες.

Οι δωρεάν υπηρεσίες για προσωπική χρήση κατέχουν κυρίαρχη θέση σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, 33% των χρηστών cloud σε διεθνές επίπεδο – με παρόμοια ποσοστά σε αναπτυσσόμενες και ώριμες αγορές – δηλώνουν ότι πληρώνουν για τις μισές από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν για επιχειρηματικούς λόγους.  «Προς το παρόν, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, είναι μικρότερες από τις πιο ώριμες», δήλωσε ο Robert Holleyman. «Ωστόσο φαίνονται να είναι εξίσου έτοιμες να υιοθετήσουν υπηρεσίες cloud επί πληρωμή. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη διεθνή αγορά cloud computing».

Η έρευνα της BSA αποκαλύπτει όμως και έναν άλλο λόγο ανησυχίας: Σε όλο τον κόσμο, 42% όσων υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν πληρωμένες υπηρεσίες cloud για επιχειρηματικούς λόγους, αναφέρουν, επίσης, ότι μοιράζονται τους κωδικούς πρόσβασής τους (Log-incredentials) εντός της εταιρείας τους. Υπάρχει, ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα διαφορά εδώ, ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και τις ώριμες αγορές: Στις μεν πρώτες, 45% των χρηστών υπηρεσιών cloud computing σε επιχειρήσεις, αναφέρουν ότι μοιράζονται τα στοιχεία πρόσβασης σε αυτές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ώριμες αγορές είναι 30%.

«Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά», σχολίασε ο Robert Holleyman. «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι 42% των εταιρικών χρηστών κάνουν πειρατική χρήση των υπηρεσιών cloud. Κάποιες άδειες ενδέχεται να επιτρέπουν την κοινή χρήση από διαφορετικούς λογαριασμούς – και πολλοί πάροχοι υπηρεσιών cloud χρέωνουν με βάση τον όγκο των πόρων που χρησιμοποιούνται και όχι τις «θέσεις»,  υποβιβάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία της οδού που θα ακολουθήσει κάποιος για να έχει πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους.»

«Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι 56% όσων χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud επί πληρωμή για εταιρική χρήση, πιστεύουν ότι δεν είναι σωστό συνάδελφοι να μοιράζονται τους ίδιους κωδικούς log-in», σύμφωνα με τον Holleyman. «Ανάλογα με τους όρους των συμβολαίων των υπηρεσιών που έχουν υπογράψει, ίσως έχουν δίκιο: η κοινή χρήση των κωδικών πρόσβασης μπορεί να αποτελεί κατάχρηση άδειας».

Πηγή: proho.gr