Οι αλλεπάλληλες αποτυχίες σε εκτοξεύσεις δορυφόρων και άλλων αποστολών οδήγησαν σε ακόμα μια αποπομπή: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έπαυσε τον διευθυντή ενός από τα κύρια διαστημικά κέντρα της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο.

Ο αξιωματούχος που «καρατομήθηκε» είναι ο Βλαντιμίρ Νεστέροφ, γενικός διευθυντής του Κρατικού Διαστημικού Κέντρου Έρευνας και Παραγωγής «Χρουνίτσεφ». Το κέντρο είναι η μεγαλύτερη ρωσική αεροδιαστημική εταιρεία και παράγει μεταξύ άλλων τον πύραυλο Proton.

Στη διάρκεια συνεδρίασης με τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, Βλαντιμίρ Ποπόφκιν, ο Πούτιν διέταξε την Παρασκευή την αναδιάρθρωση του τομέα και ζήτησε να του υποβληθούν, αν είναι απαραίτητο, τα ονόματα άλλων υπευθύνων που πρέπει να τιμωρηθούν.

Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο η προειδοποίηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε δηλώσει στα μέσα Αυγούστου ότι η απώλεια 10 δορυφόρων μέσα σε ενάμισι χρόνο «αποτελεί πλήγμα για τη φήμη της Ρωσίας ως διαστημικής δύναμης».

Τον Απρίλιο του 2011, ο τότε επικεφαλής της Roscosmos «καρατομήθηκε» έπειτα από μια σειρά αποτυχιών:

Η αρχή των δεινών ήρθε το Δεκέμβριο του 2010, όταν τρεις δορυφόροι του Glonass, της ρωσικής απάντησης στο GPS, καταστράφηκαν στον Ειρηνικό επειδή ο πύραυλος με τον οποίο εκτοξεύτηκαν δεν είχε... αρκετά καύσιμα.

Η δεύτερη παταγώδης αποτυχία ήρθε τον Φεβρουάριο του 2011, όταν ο στρατιωτικός δορυφόρος Geo-IK-2 απέτυχε να τεθεί στην κατάλληλη τροχιά και ουσιαστικά αχρηστεύτηκε.

Μια ακόμα αναποδιά ήρθε το Μάρτιο του ίδιου έτους, όταν μια επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναβλήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τους εορτασμούς για την ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν.

Ακολούθησε στα τέλη του 2011 η καταστροφή ενός Soyuz και η απώλεια της φιλόδοξης αποστολής Phobos-Grunt, η οποία θα επιχειρούσε να φέρει στη Γη τα πρώτα δείγματα από τον Φόβο, δορυφόρο του Άρη.

Πηγή: in.gr