Όποιος έχει απορία τι συμβαίνει στις ρίζες των φυτών μέσα στο χώμα και στις γλάστρες, θα έχει την ευκαιρία να λύσει το μυστήριο με το νέο διάφανο χώμα που για πρώτη φορά δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες. Το «σιθρού» χώμα, εκτός από την ικανοποίηση της περιέργειας για τον μαγικό κόσμο των ριζών, υπόσχεται βελτιωμένα φυτά ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας. Όποιος έχει απορία τι συμβαίνει στις ρίζες των φυτών μέσα στο χώμα και στις γλάστρες, θα έχει την ευκαιρία να λύσει το μυστήριο με το νέο διάφανο χώμα που για πρώτη φορά δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες. Το «σιθρού» χώμα, εκτός από την ικανοποίηση της περιέργειας για τον μαγικό κόσμο των ριζών, υπόσχεται βελτιωμένα φυτά ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας.

Οι ρίζες, που απορροφούν νερό και θρεπτικά μέταλλα από το χώμα, συχνά έχουν έναν αφανή όγκο μεγαλύτερο από το ορατό τμήμα του φυτού, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει μακριά από τα μάτια των ανθρώπων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Λάϊονελ Ντιπουί του Ινστιτούτου Τζέημς Χάτον στο Νταντί της Σκωτίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", μετά από δύο χρόνια επίπονων προσπαθειών και δοκιμών με μια ποικιλία τεχνητών υλικών, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα διάφανο χώμα μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά. Το χώμα, το οποίο επιτρέπει τη τρισδιάστατη αδιάκοπη παρατήρηση της ριζόσφαιρας (δηλαδή του υπεδάφους και των μικροοργανισμών μέσα σε αυτό, οι οποίοι περιβάλλουν τις ρίζες), αποτελείται κυρίως από μικροσκοπικούς σβώλους («πέλετ») ενός συνθετικού υλικού με την ονομασία "Nafion".

Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται σε κυψέλες καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, όμως έχει και άλλα «ταλέντα».
Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι «φιλμ» βακτηρίων μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε μεμβράνες από αυτό το υλικό. Το ίδιο το τεχνητό χώμα δεν είναι τελείως διαφανές από μόνο του, όμως γίνεται, όταν προστεθεί σε αυτό ένα ειδικό υδατικό διάλυμα. Αν και δεν αποτελεί τέλεια μίμηση ενός πραγματικού χώματος, οι φυσικοχημικές ιδιότητές του είναι αρκετά παραπλήσιες.