Η βρετανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας O2 ανακοίνωσε ότι θα εισάγει στα καταστήματά της νέα έξυπνη συσκευή, η οποία θα πωλείται χωρίς φορτιστή, στο πλαίσιο προσπάθειας για μείωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Ο όμιλος μάλιστα σκοπεύει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να αποσύρει εντελώς τους νέους φορτιστές που συνοδεύουν τα κινητά τηλέφωνα.

 

Πριν από τρία χρόνια, κάποιοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, ανάμεσά τους η Apple, η  Nokia και η Samsung, δεσμεύτηκαν να εργαστούν με στόχο την ανάπτυξη ενός τυποποιημένου φορτιστή με βάση το micro-USB, ο οποίος θα είναι συμβατός με όλες τις συσκευές νέας γενιάς. Μέχρι στιγμής ωστόσο έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος σε αυτήν την κατεύθυνση με αποτέλεσμα εκατομμύρια φορτιστές να καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια.

 

Το νέο τηλέφωνο που θα διατίθεται στα καταστήματα της O2 ανέπτυξε η HTC με έδρα την Ταϊβάν. Ο πάροχος εκτιμά ότι το 70% όσων αγοράζουν νέα συσκευή κάθε χρόνο στη Βρετανία διαθέτουν ήδη συμβατό φορτιστή. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του βρετανικός ομίλου, αλυσίδες χονδρικής και κατασκευαστές έχουν καθήκον να κάνουν πιο βιώσιμη τη βιομηχανία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

 

«Αυτή τη στιγμή, η O2 μαζί με την HTC πρέπει να κινηθούν μόνες τους γιατί και οι δύο πιστεύουμε με σθένος ότι είναι αδύνατο να περιμένουμε τη βιομηχανία ως σύνολο να συμμετέχει μαζί μας σε αυτή τη σταυροφορία», δήλωσε ο Ρόναν Νταν. «Το κόστος των πολλαπλών και αναλώσιμων φορτιστών για το περιβάλλον είναι τεράστιο».

 

Το νέο τηλέφωνο θα συνοδεύεται από καλώδιο USB, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το φορτιστή που έχει ήδη στη διάθεσή του ο χρήστης. Ο πάροχος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «διώξει» πελάτες, γι’ αυτό και όσοι καταναλωτές δεν έχουν ήδη συμβατό φορτιστή, θα μπορούν να τον αγοράζουν χωριστά σε τιμή κόστους.

 

Πηγή: naftemporiki.gr