Το iPhone συνιστά ίσως τη σημαντικότερη σύγχρονη τεχνολογική τομή στην ανθρώπινη επικοινωνία μετά την ανακάλυψη του ίδιου του τηλεφώνου. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη εμπορική επένδυσή της και τη δημιουργία ενός πανίσχυρου brand από μία εταιρεία που επεδίωξε να γίνει τοτέμ, η συγκεκριμένη συσκευή, μάλλον περισσότερο από όποια άλλη αντίστοιχη, ιδιωτικής χρήσης, αναμόρφωσε τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους. Ακόμη, ορισμένες από τις εφαρμογές του, μας έχουν υποχρεώσει να ξεχάσουμε τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως ήταν… πριν.

Πλέον το iPhone μετρά χιλιάδες apps και οι χρήστες του προσπαθούν καθημερινά να «ξετρυπώσουν» ορισμένες από τις πιο αξιόλογες. Με τακτικές ενημερώσεις των υφιστάμενων, αλλά και συνεχείς νέες εμφανίσεις, έχει συγκροτηθεί ένα ολόκληρο ψηφιακό επικοινωνιακό σύμπαν, καθώς και ένας κόσμος αξιοσημείωτης ψηφιακής λειτουργικότητας.

Ανάμεσα στις χιλιάδες των εφαρμογών, ακολουθούν πέντε που αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για κάθε χρήστη, καθώς αντανακλούν τόσο τις τομές που υλοποιούνται στο επικοινωνιακό πεδίο όσο και τις αντίστοιχες σ’ εκείνο της λειτουργικότητας. Στο τέλος παρατίθενται δύο «αστερίσκοι» που συμπληρώνουν των ενδιαφέρον πάζλ των εφαρμογών.

Find my iPhoneΑυτή είναι η πρώτη εφαρμογή που οφείλει να «κατεβάσει» όποιος αγοράσει το… καμάρι της Apple. Όσοι  βρέθηκαν στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να χάσουν κάποια στιγμή το iPhone τους, καταλαβαίνουν τι σημαίνει το Find my iPhone. Μέσω αυτού και με τη χρήση ενός υπολογιστή ή άλλου τηλεφώνου, ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να την εντοπίσει με ακρίβεια… οδού και αριθμού.

Ακόμα και εάν αυτή είναι παραχωμένη σε κάποιο απομονωμένο μέρος, η δυνατότητα να ακούγεται ένας επαναλαμβανόμενος ήχος, κάτι που συμβαίνει και όταν η λειτουργία είναι στο «αθόρυβο», επιτρέπει την εύκολη ανεύρεσή της. Στη δυσάρεστη περίπτωση που το iPhone έχει κλαπεί, οπότε και ο (τέως) κάτοχός του πρέπει να το αποχαιρετίσει για πάντα, με το πάτημα μίας και μόνο επιλογής όλα τα δεδομένα του κινητού σβήνονται αυτόματα, ενώ μεμιάς αχρηστεύεται και η ίδια η συσκευή

FlipboardΤο Flipboard είναι η εφαρμογή που αλλάζει την εμπειρία της κοινωνικής δικτύωσης και της ενημέρωσης, αφού εκείνο που ουσιαστικά κάνει είναι αφενός να οργανώνει το «χάος» που επικρατεί στις κοινωνικές πλατφόρμες αφετέρου να ταξινομεί τη «Βαβέλ» πληροφοριών που δεχόμαστε με καταιγισμό… πολυβόλου καθημερινά.

Ομαδοποιώντας και κατανέμοντας αντίστοιχα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα εργαλεία επικοινωνίας και τις πλατφόρμες ενημέρωσης, το Flipboard, ως ένα ψηφιακό και καλαίσθητο μαγκαζίνο, μας ενημερώνει διαρκώς και αυτόματα, κυρίως όμως «τακτοποιημένα», για ό,τι νέο συμβαίνει στους μικρόκοσμους των λογαριασμών της κοινωνικής μας δικτύωσης αλλά και για ό,τι προκύπτει στην επικαιρότητα (βλ. RSS reader κοκ).

DropboxDropbox ή αλλιώς οι cloud επιλογές στο κινητό τηλέφωνό μας. Άραγε πόσοι από εμάς δεν έχουμε χάσει σημαντικά ψηφιακά αρχεία μας είτε από λάθος είτε από απρόβλεπτους παράγοντες, όπως η κλοπή του φορητού υπολογιστή ή και του κινητού μας; Πλέον, με το Dropbox ό,τι είδους αρχείο και αν έχουμε σε ψηφιακή μορφή το περνάμε στην εικονικό χώρο αποθήκευσής μας, έχοντας το ανά πάσα στιγμή μαζί μας μέσω του iPhone.

Mε το Dropbox στο κινητό μας, οι ογκώδεις φάκελοι, οι μεγάλες και πολυσέλιδες ατζέντες, όπως και όλα τα άβολα συναφή ανήκουν οριστικά, κι ευτυχώς, στο παρελθόν.

InstagramTo Instagram, μας μετέτρεψε όλους σε εραστές της φωτογραφίας. Βέβαια επειδή δεν ήταν εύκολο να γίνουμε από τη μία στιγμή στην άλλη, όσο δηλαδή διαρκεί το κατέβασμα μίας εφαρμογής, Helmut Newton, μας προίκισε με διάφορα φίλτρα, επιπλέον επιλογές σκίασης, διαχωρισμού κ.ά. ώστε ακόμα και οι όχι και τόσο καλλιτεχνικές αποτυπώσεις, ελαφρώς «πειραγμένες» να  μοιάζουν με αληθινά έργα τέχνης.

Θυμίζοντάς μας ότι ορισμένες φορές από το να περιγράφεις τι είδες καλύτερα να το φωτογραφίζεις, το Ιnstagram μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε στα κοινωνικά δίκτυα τις δημιουργίες μας, να συνθέτουμε albums, αλλά και να στήνουμε ενδιαφέρους φωτογραφικές δικτυώσεις, καθώς φωτογραφία… στη φωτογραφία κοινότητες επίδοξων καλλιτεχνών ξεπετιούνται, με τα «like» να δίνουν και να παίρνουν. Οι περισσότεροι από 15 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής μπορούν να το επιβεβαιώσουν άλλωστε, καλύτερα από τον καθέναν.

ShazamΑλήθεια, πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί «ποιο είναι» το μουσικό κομμάτι που ακούμε μία δεδομένη στιγμή; Συχνά, είτε είμαστε στο αυτοκίνητο είτε σε κάποιο δημόσιο χώρο ή και όπου αλλού, ηχούν στ’ αυτιά μας μελωδίες που μας γοητεύουν αλλά είναι άγνωστες σ’ εμάς. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο μόνος τρόπος να μαθαίναμε τι ακούμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα ήταν να ρωτούσαμε το διπλανό μας.

Αν δεν ήξερε κι εκείνος θα έπρεπε στη συνέχεια να περιγράφουμε με τις ώρες τη μουσική, κάποια από τα λόγια κοκ σε κάποιον τρίτο μήπως και τελικά καταφέρναμε… να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας.

Στην εποχή του iPhone, αυτά, όπως και το χιλιοειπωμένο… «ποιος το λέει αυτό», ανήκουν στο παρελθόν, καθώς τo Shazam είναι ο πιστός σύντροφος όλων όσοι δεν μπορούν να περιμένουν ούτε λεπτό μέχρι να μάθουν ποιο είναι το κομμάτι που σαγηνεύει τ’ αφτιά τους.

Απλά πατώντας τη σχετική επιλογή, ο χρήστης είναι σε θέση να μάθει άμεσα τον τίτλο του τραγουδιού, το όνομα και το βιογραφικό του καλλιτέχνη, τα στοιχεία του album, καθώς και να μοιραστεί τα δεδομένα μέσω των δημοφιλών εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης.

*Η… πρωτόγονη εφαρμογή
Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που κάθε καινούργια εφαρμογή εκπλήσσει με τις δυνατότητές της. Μερικές φορές όμως, οι παραδοσιακές αξίες είναι εκείνες που μας δικαιώνουν. Έτσι λοιπόν, to Itorch, ένας απλός… φακός είναι ίσως μία από τις πλέον απαραίτητες εφαρμογές.

Πόσες φορές δε βρισκόμαστε μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, ψάχνοντας εναγωνίως λίγο… φως; Ε, η εν λόγω εφαρμογή είναι εκείνη που μας «λύνει τα χέρια». Μία καθαρή δέσμη φωτός, παλλόμενου ή μη, μας επιτρέπει να βρίσκουμε έως και… ψύλλους στ’ άχυρα.

*Οι… πρωτοπόροι της κοινωνικής δικτύωσης


Πλέον μετρούν χρόνια στην ψηφιακή αγορά, όμως κάθε αναφορά σε αυτές συνιστά έναν φόρο τιμής στις εφαρμογές – πρωτοπόρους του πιο «καυτού», ίσως, όρου της ψηφιακής εποχής μας, της κοινωνικής δικτύωσης.

Το Facebook, που μας έδειξε πως σπαταλιέται σε… κλάσματα δευτερολέπτου ένα 24ωρο, αλλά και πως οι ανθρώπινες σχέσεις αναδιατάσσονται στον αστερισμό του «like» και του «comment», το What’s app που έδωσε άλλη διάσταση στην επικοινωνία, μετατρέποντας το iPhone σε προέκταση του χεριού μας, το Viber και το Skype που μας επέτρεψαν να μιλάμε πραγματικά δωρεάν και με τις ώρες με τους «δικούς» μας σε όποιο σημείο του πλανήτη, αλλά και το Twitter που συμπύκνωσε τις σκέψεις μας σε ελάχιστους χαρακτήρες, αποτελούν τις εφαρμογές σταθμούς που άλλαξαν την ψηφιακή μας επικοινωνία και απέκτησαν εκατοντάδες μιμητές.

Παναγιώτης Σκευοφύλακας