Μετα από δυο χρόνια κατασκευής, το κέντρο επιστήμης "Κοπέρνικος", όραμα του καθηγητή Λούκας Τούρσκι, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στο κέντρο της Βαρσοβίας.

Στα εγκαίνια, το Σάββατο 6/11, παρευρέθηκαν η πρόεδρος της πόλης, Χάνα Γκρονκιέβιτζ-Βάλτς καθώς κι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος από το έργο. Από τη μεριά της, η κ. Γκρονκιέβιτζ-Βάλτς τόνισε πως το Κέντρο είναι το σύμβολο των προσπαθειών της πρωτεύουσας της Πολωνίας για την ανακήρυξή της ως το πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης.

Πριν το επίσημο άνοιγμα του Κέντρου, που είχε τον τίτλο Μεγάλη Έκρηξη, προβλήθηκε ένα βίντεο για την ιστορία της επιστήμης, που σκηνοθέτησαν οι Πίτερ Γκρίναουέι και Σάσκια Μπόντεκε. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αντίστροφη μέτρηση όλων των στοιχείων του περιοδικού πίνακα, από το πρσφάτως προστεθημένο Κοπερνίκιο μέχρι το Υδρογόνο, ενώ προβλήθηκαν και έξι μύθοι σχετικοί με τη δημιουργία του κόσμου -ο καθένας από διαφορετικό μέρος του πλανήτη.

Το κτίριο που καλύπτει έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης, όπου η επιστήμη γίνεται παιχνίδι για τους νεότερους αλλά αποτελεί και την καλύτερη ευκαιρία να ξεσκονίσουν οι μεγαλύτεροι τις γνώσεις τους στη Φυσική. Αποτελείται από τρία επίπεδα στα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί τέσσερα εργαστήρια (ρομποτικής, χημείας, φυσικής, βιολογίας) και να δοκιμάσει εκατοντάδες πειράματα.

ΠΗΓΗ: sententiagr.blogspot.com