Έναν άγνωστο μέχρι σήμερα κίνδυνο για τους αστροναύτες εντόπισαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έκθεση στη διαστημική ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο τέτοιες ώστε να αυξάνονται αξιοσημείωτα οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Το διαστημικό όριο

Τις τελευταίες δεκαετίες και όσο ο άνθρωπος ταξιδεύει ολοένα και πιο... βαθιά στο Διάστημα γίνονται συνεχώς έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την παραμονή στο Διάστημα. Εχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί παθήσεις στο μυοσκελετικό σύστημα ενώ η έκθεση στη διαστημική ακτινοβολία έχει ενοχοποιηθεί για εμφάνιση καρκίνου. Εχει όμως επίσης διαπιστωθεί ότι οι αμυντικοί μηχανισμοί της Γης (π.χ το μαγνητικό πεδίο) προστατεύουν τον άνθρωπο από τη διαστημική ακτινοβολία. 

Με δεδομένη πάντως τη βούληση κρατών αλλά και του ιδιωτικού τομέα για παρουσία του ανθρώπου σε ολοένα και πιο μακρινές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος, οι ειδικοί έχουν αρχίσει να μελετούν ποιές άλλες πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να έχει η έκθεση στη διαστημική ακτινοβολία.

Κοσμική...άνοια

Ερευνητές του Τμήματος Νευροβιολογίας και Ανατομίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη (URMC) αποφάσισαν να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης στα ραδιενεργά σωματίδια της διαστημικής ακτινοβολίας. Πραγματοποίησαν πειράματα σε μοντέλα ζώων (ποντίκια) με Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές εξέθεσαν τα ποντίκια σε ακτινοβολία παρόμοια με εκείνη που θα δέχονταν οι αστροναύτες μιας επανδρωμένης αποστολής στον Αρη. Τα ποντίκια εμφάνισαν νοητικά και άλλα νευρολογικής φύσεως προβλήματα πολύ νωρίτερα από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες. Μέρος της έρευνας έγινε σε εργαστήρια της NASA. 

«Η κοσμική ακτινοβολία αποτελεί έναν από τους πολύ σημαντικούς κινδύνους για τους αστροναύτες που θα κάνουν μεγάλα ταξίδια στο μέλλον. Η πιθανή καρκινογόνος δράση της κοσμικής ακτινοβολίας είχε από καιρό εντοπιστεί. Αυτή η μελέτη για πρώτη φορά δείχνει ότι η έκθεση σε ακτινοβολία παρόμοια με εκείνη στην οποία θα εκτεθούν οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Αρη συνδέεται με νοητικά προβλήματα και επιταχύνει μεταβολές στον εγκέφαλο οι οποίες σχετίζονται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η διαστημική ακτινοβολία μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση της νόσου» αναφέρει ο καθηγητής Μάικλ Κέρι Ο'Μπάνιον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. 


ΠΗΓΗ: tovima.gr