Ο Mozzilla, με έδρα την Καλιφόρνια, ετοιμάζεται να διεισδύσει πλέον και στην αγορά «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) με μια νέα έκδοση λειτουργικού συστήματος Firefox.


Το νέο λειτουργικό σύστημα Firefox OS για κινητές συσκευές, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «Mobile World Congress» στη Βαρκελώνη, θα κυκλοφορήσει επισήμως φέτος τον Ιούλιο και ήδη δήλωσαν ότι θα το υποστηρίξουν 18 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Deutsche Telekom, Telefonica, Telenor, Telecom Italia, Sprint, China Unicom, America Movil κ.ά.) καθώς και μια σειρά από κατασκευαστές (LG, ZTE, Huawei κ.ά.), που θα παρουσιάσουν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας τα πρώτα μοντέλα τους με βάση το Firefox.


Τα πρώτα τηλέφωνα με οθόνες αφής, επεξεργαστές Qualcomm και λειτουργικό σύστημα Firefox, σε σχετικά χαμηλές τιμές, θα κυκλοφορήσουν στις αγορές της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας, της Βραζιλίας και άλλων λατινοαμερικανικών χωρών.


Η Mozilla θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για το νέο Firefox OS δίπλα στο Google Android και στο λειτουργικό σύστημα Apple iOS, τα δύο λογισμικά που «τρέχουν» σήμερα στη συντριπτική πλειονότητα των κινητών τηλεφώνων (και όχι μόνο) του πλανήτη. Το Firefox OS θα βασίζεται σε μια ανοιχτή αρχιτεκτονική Web (με βάση τη γλώσσα προγραμματισμού HTML5) και θα έχει μικρότερες απαιτήσεις σε hardware για να λειτουργήσει, όπως δήλωσε η Mozilla.


Λόγω ακριβώς αυτών των ανοιχτών προδιαγραφών, οι τρίτοι δημιουργοί εφαρμογών(apps) για το Firefox OS θα είναι ελεύθεροι να πουλάνε το λογισμικό τους στους χρήστες χωρίς να χρειάζεται να μοιράζονται τα έσοδα με την Apple ή τη Google.