Στην υποχώρηση της ζήτησης για προϊόντα ειδών τεχνολογίας την τελευταία διετία οδήγησε η οικονομική κρίση, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat.

Σύμφωνα με στοιχεία για την ελληνική αγορά, οι πωλήσεις Η/Υ το εννεάμηνο του 2011 μειώθηκαν κατά 27,4%, και το αντίστοιχο διάστημα του 2012 κατά 21,3% σε σχέση με το 2011.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις του κλάδου που προμηθεύουν τους δημόσιους φορείς με Η/Υ και λοιπά προϊόντα αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω των καθυστερημένων πληρωμών.

Από τον τομέα του λιανικού εμπορίου έχουν ήδη αποχωρήσει αρκετά μεμονωμένα καταστήματα, υπό το βάρος του έντονου ανταγωνισμού των αλυσίδων σε επίπεδο τιμών και κυρίως ποικιλίας προϊόντων. Περισσότερο ανθεκτικές στην ύφεση καθίστανται οι εταιρείες που διαθέτουν ενημερωμένη προϊοντική βάση, ενώ διευρύνουν τη διείσδυση τους στην αγορά τα εύχρηστα φορητά προϊόντα τα οποία προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας (π.χ. smart phones, tablet PCs).

Σε δείγμα 153 επιχειρήσεων ο συνολικός κύκλος εργασιών υποχώρησε  το 2011 κατά 6%, διαμορφούμενος στα 2,42 δισ. ευρώ. Υποχώρηση εσόδων εμφάνισε το 80% των εταιρειών, με τη μέση κάμψη να σχηματίζεται σε -14,6%.