Εκστρατεία για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του Διαδικτύου, αναλαμβάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας για πιο Ασφαλές Ιντερνετ.

Ενα στα πέντε παιδιά που χρησιμοποιούν το Ιντερνετ στην Ευρώπη, έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, επεσήμανε η αναπληρωτής Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μοντ ντε Μπουκίκιο, με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο, ανακοινώνοντας παράλληλα και την έναρξη της σχετικής εκστρατείας που αναλαμβάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο Διαδίκτυο, είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένη απ' ό,τι πιστεύουμε, τόνισε η κ. ντε Μπουκίκιο και κάλεσε τη Διαδικτυακή Κοινότητα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης για να τεθεί τέρμα στην παιδική πορνογραφία και στη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών μέσω του Ιντερνετ.

Οπως διευκρινίσθηκε, η εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει στόχο να εκπαιδεύσει τα παιδιά, τους γονείς, τους δασκάλους και όλους όσοι ασχολούνται με τα παιδιά, για το μέγεθος του προβλήματος και επιδιώκει, επίσης, να τους δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να μπορούν να προλαμβάνουν “εν τη γενέσει” τους, προσπάθειες για σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών.

Κύριος στόχος της εκστρατείας είναι να προωθηθεί η επικύρωση και η αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης που έχει θεσπίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης και με βάση την οποία, χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα η προσπάθεια ενηλίκων να προσεγγίσουν παιδιά, με στόχο τη σεξουαλική ή άλλη τους εκμετάλλευση.

Ποινικά αδικήματα στη Σύμβαση θεωρούνται ακόμη και οι δραστηριότητες των ενηλίκων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν οπτικοακουστικό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Η εκστρατεία λαμβάνει υπόψη της ότι τα περισσότερα από τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά των παιδιών, άμεσα είτε μέσω Διαδικτύου, διαπράττονται από άτομα στα οποία τα παιδιά έχουν εμπιστοσύνη και βρίσκονται στο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολείο ή στους χώρους των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη εκστρατεία και πληροφοριακό υλικό για την παροχή βοήθειας στα παιδιά 4-7 ετών, να κατανοήσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, παρουσιάζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε ένα τηλεοπτικό σποτ, σε ένα βιβλίο και στον ιστοχώρο του.