Ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 9-16 χρονών διαθέτουν προφίλ κοινωνικής δικτύωσης στο Ιντερνετ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αφορμή τη σημερινή, παγκόσμια ημέρα για την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου.

Παράλληλα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις συνομιλίες της με τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την καλύτερη προστασία των παιδιών στο Ιντερνετ.

«Οι νέοι έχουν πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο όχι μόνο από τον προσωπικό υπολογιστή, αλλά και μέσω κινητών τηλεφώνων και από κονσόλες παιχνιδιών. Το γεγονός αυτό θέτει μεγαλύτερες ευθύνες στον κλάδο των ΤΠΕ όσον αφορά την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που θα προστατεύουν τα παιδιά στο Διαδίκτυο. Έχουμε συνεργαστεί αποτελεσματικά με τα κοινωνικά δίκτυα και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Καλούμε τώρα ολόκληρη την αλυσίδα του κλάδου των ΤΠΕ να συνεργαστεί και να συμβάλει περαιτέρω στην ασφάλεια των παιδιών όταν βρίσκονται σε διαδικτυακή σύνδεση», δήλωσε η Νέλι Κρους, Επίτροπος, αρμόδια για ψηφιακά θέματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, προφίλ κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν πάνω από το 82% των εφήβων 15-16 ετών, καθώς και το 26% των παιδιών ηλικίας 9-10 χρόνων. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς νέους ηλικίας 13-16 ετών στην ΕΕ έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο υπνοδωμάτιό τους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα Ελληνόπουλα ηλικίας 9 έως 16 χρονών, το 54% διαθέτουν προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων το 36% έχουν εντελώς «δημόσιο» προφίλ. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην «ΕΕ των 27» είναι 59% (από 46% στη Ρουμανία μέχρι 80% στην Ολλανδία) και 26% (από 11% στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι 54% στην Ουγγαρία).

Επιπλέον, το 12% των Ελληνόπουλων, 9-16 χρόνων, περιλαμβάνουν στο δικτυακό προφίλ τους τη διεύθυνση και τον αριθμό του τηλεφώνου τους (έναντι 14% στην ΕΕ), ενώ το 19% εμφανίζουν ψευδή ηλικία (έναντι 16% στην ΕΕ).

Εξάλλου, πρωτιά στη χρήση Ιντερνετ, μέσω κινητού τηλεφώνου έχουν τα παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία (26%). Ακολουθούν η Ιρλανδία (23%) και η Σουηδία (22%).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παρ' όλο που καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ παιδιών που διαθέτουν κινητό τηλέφωνο (80%, έναντι 8% στην Ισπανία, 9% στην Ιταλία), μόνο το 12% των Ελληνόπουλων μπορούν να συνδεθούν στο Ιντερνετ μέσω του κινητού τους.

Τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης Ιντερνετ μέσω κινητού τηλεφώνου, εμφανίζουν οι χώρες στις οποίες το ποσοστό των παιδιών με κινητό τηλέφωνο είναι πολύ μικρό. Οι χώρες αυτές είναι η Ρουμανία και η Ουγγαρία (2%), η Ισπανία (3%) και η Ιταλία (4%).

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα για την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου, που διοργανώνεται με το σύνθημα «Το Διαδίκτυο είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι, είναι η ζωή σου!», οργανώνονται εκδηλώσεις σε περισσότερες από 65 χώρες στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, τη Λετονία και στην Ολλανδία θα απονεμηθούν τα βραβεία στους εθνικούς νικητές του διαγωνισμού για το καλύτερο διαδικτυακό περιεχόμενο που απευθύνεται σε παιδιά.

Το πρόγραμμα της ΕΕ για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ, διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 55 εκατ. ευρώ.