Όπως αποκάλυψε ο Hideo Kojima, το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Metal Gear Online, ενώ θα προσφέρει στους παίκτες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να μοιραστούν αποστολές. Σύμφωνα με το δημιουργό της σειράς, το Metal Gear Online βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την Kojima Productions Los Angeles, σε συνεργασία με την ομάδα στο Tokyo.

Όσο για τον ανοιχτό κόσμο του Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, ο Kojima δήλωσε τα εξής: "Ο πρώτος λόγος που ήθελα το παιχνίδι να είναι ανοιχτού κόσμου, είναι επειδή ήθελα να δημιουργήσω έναν κόσμο με μεγάλη ελευθερία, που θα επέτρεπε στους χρήστες να δημιουργήσουν το δικό τους gameplay. Ο άλλος λόγος, είναι επειδή θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε πολλαπλές συσκευές για τον τίτλο. Έτσι, χρησιμοποιώντας tablets και smart phones, μπορείτε επίσης να απολαύσετε το MGSV και να δημιουργήσετε user-generated αποστολές μέσα στον κόσμο του".

Τέλος, ανακοινώθηκε πως ο Troy Baker -ο ηθοποιός που υποδύεται τον Booker DeWitt στο BioShock: Infinite και τον Joel στο The Last of Us- θα δανείσει τη φωνή του στον Ocelot. To Metal Gear Solid V: The Phantom Pain βρίσκεται υπό ανάπτυξη για τα PS3, PS4, Xbox 360 και Xbox One.