Ο ίδιος ο CEO της Nokia, Stephen Elop, σε υπόμνημα του προς άλλα στελέχη της εταιρείας, αναγνωρίζει τα προβλήματα και λάθη της Nokia, τη σημερινή της, όχι-και-τόσο-ευχάριστη θέση, και δείχνει πως ετοιμάζεται για αντεπίθεση.

«Καθόμαστε σε μια πλατφόρμα που καίγεται», αναφέρει στο υπόμνημα του που ήδη… «κάνει το γύρο του Internet» ο CEO της κάποτε κυρίαρχης εταιρείας κατασκευής κινητών, Nokia, Stephen Elop. Μέσα σε αυτό, ο κ. Elop κατηγορεί τόσο την μέχρι τώρα ηγεσία της εταιρείας, όσο και μια σειρά σφαλμάτων, για το ότι η Nokia βρέθηκε από τη θέση του κυρίαρχου στο χώρο των κινητών στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, να βλέπει iOS και Android να κυριαρχούν και η ίδια να πασχίζει «για ένα κομμάτι της πίτας».

Η Apple κυριαρχεί στις high-end συσκευές ενώ το Android ξεκίνησε από αυτές, επεκτάθηκε και κερδίζει τη «μέση» κατηγορία συσκευών, ενώ επεκτείνεται ταχύτατα και στις «low-end», φθηνές και προσιτές από όλους συσκευές – κατηγορία στην οποία η Nokia πάντα διέπρεπε. Με άλλα λόγια, η μεγάλη Φινλανδική εταιρεία, έχει βρεθεί να απειλείται σε… όλα τα μέτωπα, δίχως να έχει κάνει κινήσεις αντεπίθεσης.

«Το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε το 2007, και εμείς ακόμη δεν έχουμε ένα προϊόν που να παρέχει μια παραπλήσια εμπειρία», αναφέρει στο υπόμνημα του ο κ. Elop. Όσο για το αισιόδοξο project της, MeeGo, αναφέρει πως «με αυτό το ρυθμό, μέχρι το τέλος του 2011, θα έχουμε μονάχα ένα προϊόν με το MeeGo στην αγορά». Όσον αφορά στις οικονομικές συσκευές, αυτές μπορούν να παράγονται μαζικά και ταχύτατα στην Κίνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «μπορούν να έχουν έτοιμη μια νέα συσκευή στο χρόνο που εμείς `τρώμε` για να `καλλωπίσουμε` μια παρουσίαση του PowerPoint».

Όπως αναγνωρίζει, η Nokia έχει μια σημαντική διαφορά από όλους τους ανταγωνιστές της: σήμερα, οι συσκευές, από μόνες τους, δεν έχουν και τόση σημασία – και ήταν λάθος της Nokia που επέμενε μέχρι τώρα να προσπαθεί να δημιουργεί «ανταγωνιστικές συσκευές», όταν οι ανταγωνιστές της δημιουργούν ολόκληρα «οικοσυστήματα», όπου συσκευές, λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές, developers, διαφήμιση, ηλεκτρονικό εμπόριο, αναζήτηση, «κοινωνικές» (social) εφαρμογές, υπηρεσίες «θέσης» (location), ενοποιημένες λύσεις επικοινωνίας κ.λπ. συνυπάρχουν στο ίδιο σύνολο. Και έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η Nokia θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα δημιουργήσει ένα δικό της οικοσύστημα, ή πώς θα επηρεάσει ή ενσωματωθεί σε ένα από τα υπάρχοντα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως φήμες ήθελαν τη Nokia να σκέφτεται σοβαρά να υιοθετήσει, έστω για κάποιες συσκευές της, τα Windows Phone 7 της Microsoft, αλλά μάλλον το συγκεκριμένο υπόμνημα «ζωγραφίζει» μια πιο θετική εικόνα για το Android της Google, που έχει και το πρόσθετο θετικό χαρακτηριστικό ότι είναι, πια, «εδραιωμένο» ως ένα σημείο, ενώ τα νέα Windows Phone 7 έχουν… αρκετό δρόμο μπροστά τους.

Να σημειώσουμε επίσης πως αν και μέχρι πριν λίγο υπήρχαν αμφιβολίες για το αν το υπόμνημα είναι όντως αληθινό, το γνωστό blog Engadget δηλώνει πως αρκετές πηγές του το επιβεβαιώνουν, αναφέροντας πως όντως αναρτήθηκε πριν λίγο καιρό σε ένα εσωτερικό σύστημα ενημέρωσης των υπαλλήλων της Nokia.