Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι ζήτησε από το Twitter να ιδρύσει ένα γραφείο εκπροσώπησης εντός της χώρας. Την ώρα που τα γνωστότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αγνοούσαν τις διαδηλώσεις κατά τις πρώτες ημέρες των διαμαρτυριών, οι ιστότoποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, αναδύθηκαν ως η κύρια διέξοδος για τους Τούρκους που αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε τους ιστοτόπους όπως το Twitter ως «μάστιγα» –μολονότι ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματός του είναι τακτικοί χρήστες του–, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν για να διαδοθούν ψέματα για την κυβέρνηση με σκοπό να τρομοκρατηθεί η κοινωνία. Η αστυνομία συνέλαβε αρκετές δεκάδες ανθρώπους που ήταν ύποπτοι για την υποκίνηση ταραχών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

«Είπαμε σε όλους τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι (...) αν λειτουργείτε στην Τουρκία πρέπει να συμμορφώνεστε προς τον τουρκικό νόμο», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους.
«Όταν ζητούνται πληροφορίες, θέλουμε να βλέπουμε κάποιον στην Τουρκία που μπορεί να το παρέχει αυτό (...) χρειάζεται να υπάρχει ένας συνομιλητής στον οποίο να μπορούμε να εκφράσουμε τα παράπονά μας και ο οποίος να μπορεί να διορθώσει ένα σφάλμα αν υπάρχει κάποιο», πρόσθεσε.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το Twitter ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό. Σε ανακοίνωσή του το Facebook αναφέρει ότι δεν παρείχε τα στοιχεία χρηστών στις τουρκικές αρχές σε απάντηση στα κυβερνητικά αιτήματα σχετικά με τις διαδηλώσεις και σημειώνει ότι ανησυχεί για τις προτάσεις ότι οι εταιρείες του Ίντερνετ μπορεί να πρέπει να παρέχουν στοιχεία πιο συχνά.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν στόχο τους λεγόμενους «προβοκάτορες» στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να συνεπάγονται οι νέοι νόμοι.