Στο 1,5 δισ. ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για τη ψηφιακή σύγκλιση, που εφαρμόζεται για την χώρα μας από το 2007, μέσα από το 3ο ΚΠΣ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να πάρει παράταση - και μέσω του ΕΣΠΑ - μέχρι το 2015, όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ειδική ημερίδα για τη ψηφιακή σύγκλιση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά

Όπως έγινε γνωστό στην ημερίδα, επόμενος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη του ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών και προς τις κατοικίες, ενώ, όπως ,επίσης, επισημάνθηκε, η επέκταση των δικτύων οπτικών ινών και των παροχών ADSL θα οδηγήσει και σε μείωση των τιμών σύνδεσης στο internet, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο δήμο Χανίων έχει ήδη αναπτυχθεί ένα βασικό δίκτυο οπτικών ινών και - όπως είπε ο ειδικός σύμβουλος της Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Αντώνης Οικονόμου - "σκοπός μας είναι, αυτή η υποδομή που έχει αναπτυχθεί, να αποτελέσει την αφετηρία του μεγάλου έργου, 'οπτική ίνα στο σπίτι'".

Όπως διευκρίνισε, αυτό σημαίνει, στην πράξη, ότι "αν αυτήν τη στιγμή έχουμε πρόσβαση από 8 - 24 Mbps και όχι σε όλα τα σπίτια, σκοπός είναι να ξεπεράσουμε τα 100 και να φτάσουμε και στα σπίτια όπου δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πρόσβαση".