Μία ψεύτικη πρόσκληση για την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιέχει ιό που μπορεί να μολύνει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή όποιου το ανοίξει, προειδοποιούν οι ειδικοί ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής.

Το e-mail φαίνεται ότι προέρχεται από το Oslo Freedom Forum, έναν οργανισμό που είναι υπαρκτός, ο οποίος όμως δεν συνδέεται άμεσα με τα βραβεία Νόμπελ, και περιέχει ένα συνημμένο με τη μορφή PDF.

Με το άνοιγμα αυτού του συνημμένου εγκαθίσταται στον υπολογιστή ένας ιός τύπου Δούρειου Ίππου (Τρόγιαν), ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε αυτόν που το δημιούργησε να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή.

"Δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται η επίθεση, ούτε ποιος είναι ο στόχος", δήλωσε ο όμιλος ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής F-Secure.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten, στόχος ηλεκτρονικής επίθεσης μέσω e-mail έχει γίνει και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ Γκέιρ Λούντεσταντ.

"Υπάρχει κάποιος που προσπαθεί να μολύνει το Ινστιτούτο Νόμπελ", δήλωσε ο Κριστόφ Μπίρκελαντ στην εφημερίδα. "Πολλά πράγματα υποδηλώνουν ότι ο ίδιος άνθρωπος είναι πίσω από όλες τις επιθέσεις", πρόσθεσε.

Πριν δύο εβδομάδες ηλεκτρονική επίθεση είχε δεχθεί και ο ιστότοπος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (www.nobelpeaceprize.org).