Η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια κίνηση που δεν γίνεται πολύ συχνά άσκησε τελικά βέτο στην απαγόρευση των προϊόντων της Apple και συγκεκριμένα του iPhone 4 και του iPad 2 που είχε προταθεί από  την αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, τον Ιούνιο. Η Apple τότε είχε κριθεί ένοχη για παράβαση διπλώματος ερασιτεχνίας της Sasmung.

O εμπορικός Αντιπρόσωπος Michael Froman εξέδωσε το βέτο για την άρση της απαγόρευσης σηματοδοτώντας κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά το 1987.

Οι μόνες συσκευές που θα επηρεάζονταν μάλλον θα σταματήσουν να είναι διαθέσιμες από το φθινόπωρο ούτως η άλλως από την Apple αλλά η ανάμειξη του Ομπάμα πέρα από το προσωρινό κέρδος που δίνει στην Apple με την μορφή χρημάτων της δίνει και ένα πολύ μεγαλύτερο στον τομέα της ηθικής ικανοποίησης αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο πως τα επιχειρήματα της Samsung και της επιτροπής διεθνούς εμπορίου ήταν το λιγότερο αβάσιμα.

“Επικροτούμε την κυβέρνηση Ομπάμα  που όρθωσε το ανάστημα της σε αυτή την περίπτωση ορόσημο”, δήλωσε η Apple στο AllThings, ενώ συνέχισε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “Η Samsung έκανε τεράστιο λάθος στην κατάχρηση του συστήματος των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με αυτόν τον τρόπο.”

Όπως ήταν φυσικό στο στρατόπεδο της Samsung δηλώνουν απογοητευμένοι με το βέτο αυτό και τονίζουν πως δεν θα δώσουν άδεια στην Apple για εκμετάλλευση του εν λόγω διπλώματος ερασιτεχνίας.