Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρώτο iPhone από τον Steve Jobs το 2007 και βγήκε στα καταστήματα, ο όρος smartphone και οι συσκευές που περιγράφονταν με αυτό τον όρο πραγματικά απογειώθηκαν. Εν έτη 2013 έχουμε 1 δις χρήστες smartphones που έχουν αποφέρει συνολικά  $293.9 δις κέρδος στις εταιρείες. Από το 2007 ένα χαρακτηριστικό έχει αλλάξει στις μέρες μας και αυτό είναι οι τιμές των μοντέλων μεσαίας κατηγορίας που έχουν πέσει αισθητά.

Με βάση αυτή την παρατήρηση το Bloomberg τονίζει γιατί η Apple χρειάζεται ένα οικονομικό μοντέλο iPhone περισσότερο από ποτέ.

Με τον μισό και παραπάνω πληθυσμό της Αμερικής να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα smartphone και τις αναπτυσσόμενες αγορές της Κίνας και της Ινδίας να μπαίνουν και αυτές δυναμικά στο παιχνίδι η αγορά έχει μεγαλώσει περισσότερο από ποτέ. Βέβαια δεν είναι όλες οι αγορές το ίδιο και ειδικά οι αναπτυσσόμενες που τα μέλη τους δεν είναι διατεθειμένα σε καμιά περίπτωση να πληρώσουν για ένα iPhone 5 ή ένα Samsung Galaxy S4 όταν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του και με φτηνότερα μοντέλα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε το IDC η μέση τιμή ενός smartphone έχει πέσει από τα $450 στα $375 από το 2012 και μετά. Ο Michael Morgan αναλυτής της  ABI Research με βάση αυτό τονίζει χαρακτηριστικά “Οι εταιρείας στην Κίνα ξέρουν πως να επιβιώνουν με μικρά περιθώρια κέρδους και είναι έτοιμες για μάχη, οι μέρες που η αγορά των high end κινητών άνθιζε έχει πλέον τελειώσει”. Αξίζει μόνο και μόνο να σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι στη χώρα μας θα αγοράσουν ένα iPhone με τις ίδιες σχεδόν δυνατότητες, αλλά σε πολύ κατώτερο κόστος!

Για εταιρείες όπως οι Samsung, HTC αλλά και άλλες το παραπάνω συμπέρασμα δεν αποτελεί πρόβλημα μιας και πέρα από τα ακριβά τους μοντέλα έχουν και μια πληθώρα πιο οικονομικών συσκευών και έτσι έχουν εδραιωθεί και στην μεσαία κατηγορία και ειδικά στις αναπτυσσόμενες αγορές. Η Apple όμως μέχρι σήμερα δεν έχει μια κατάλληλη απάντηση για αυτό.

Παλαιότερα ο Tim Cook είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δούμε ένα φθηνότερο iPhone, αφού υπάρχει ήδη το iPhone 4S και το iPhone 4, στην αγορά. Βέβαια από αυτή την δήλωση και μετά αρκετά πράγματα άλλαξαν με την μετοχή της Apple να γνωρίζει πρωτοφανή πτώση και τις πωλήσεις των iPhone στο σύνολο τους να μην παρουσιάζουν καμία άνοδο.

Η Apple θέλει ένα νέο έναυσμα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του Bloomberg και αυτό ναι μεν μπορεί να έρθει με το επερχόμενο iWatch αλλά μέχρι τότε χρειάζεται και κάτι πιο σταθερό που θα την κάνει ανταγωνιστική και στις αναπτυσσόμενες αγορές. Η ιδέα του “περσινού” μοντέλου δεν φαίνεται να επαρκεί στους σημερινούς αγοραστές και έτσι ένα νέο αλλά οικονομικό iPhone θα είναι ιδανικό για τις τωρινές συνθήκες.