«Στις 21 Αυγούστου, 2013, ένα ρομπότ έκανε ένα μικρό βήμα προς ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους» είπε ο μικρόσωμος Kirobo- το ιαπωνικό διαστημικό ρομπότ της Dentsu και του Πανεπιστημίου του Τόκιο που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Kirobo είπε τις πρώτες του λέξεις, μεταδίδοντας ένα μήνυμα από τον Σταθμό και απευθύνοντας τον χαιρετισμό του προς τους κατοίκους της Γης- και, με τον δικό του τρόπο, αποτίοντας φόρο τιμής στον Νηλ Άρμστρονγκ.

Το ύψος του Kirobo είναι μόλις 34 εκατοστά και το βάρος του ένα κιλό. Εκτοξεύτηκε στο Διάστημα στις 4 Αυγούστου, με διαστημικό σκάφος που μετέφερε προμήθειες στον σταθμό, στον οποίο έφτασε στις 10 Αυγούστου. Σχεδιάστηκε στο πλαίσιο μίας μελέτης πάνω στο πώς ένας μη ανθρώπινος σύντροφος μπορεί να παρέχει συναισθηματική υποστήριξη σε άτομα που μένουν απομονωμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και θα κρατά αρχείο των συζητήσεών του με τον Κοΐτσι Ουακάτα, τον πρώτο Ιάπωνα αστροναύτη που αναλαμβάνει τη διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Στόχος είναι η εξέταση του ενδεχομένου συνύπαρξης ανθρώπων και ρομπότ στο μέλλον. Οι συζητήσεις θα λαμβάνουν χώρα στο τμήμα «Kibo» (Ελπίδα) του Σταθμού.