Οι φήμες σχετικά με την ανάπτυξη ενός smartphone από την Amazon δεν είναι καινούριες, αλλά πλέον φαίνονται αρκετά βάσιμες και αν μη τι άλλο εντυπωσιακές και για ορισμένους ανησυχητικές.

Οι νέες αυτές φήμες όχι απλώς επιβεβαιώνουν την πρόθεση της εταιρείας του Jeff Bezos να μπει στον χώρο της κινητής, αλλά τη φέρουν διατεθειμένη να ρίξει στην αγορά ένα εντελώς δωρεάν smartphone.

Το γεγονός ότι θα κυκλοφορήσει δωρεάν δεν συνεπάγεται ότι θα είναι και «φτηνιάρικο», αφού άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα διαθέτει 3D οθόνη (χωρίς ανάγκη ειδικών γυαλιών), αλλά και τεχνολογία eye-tracking.

Η προσφορά του δωρεάν κινητού πιθανότατα δεν θα συνδέεται με συμβόλαιο σε πάροχο, παρά μόνο με τις υπηρεσίες της ίδιας της εταιρείας (όπως το Amazon Prime και τα e-stores βιβλίων, apps, μουσικής και βίντεο), ώστε οι χρήστες να κατεβάζουν περιεχόμενο μέσω αυτών.

Για να συμβεί αυτό, το κινητό της Amazon θα τρέχει μια τροποποιημένη έκδοση του Android, ώστε να ενσωματώνει το λογισμικό της εταιρείας, αλλά και να παρακάμπτει το Google Apps.

H επιτυχία του εγχειρήματος θα καθοριστεί από τις συμφωνίες με τις συνεργαζόμενες εταιρείες hardware, αλλά και από την πρόθεση των καταναλωτών να κατεβάζουν επί πληρωμή περιεχόμενο, ώστε να μην έχει απώλειες η Amazon. Το μοντέλο έχει δοκιμαστεί επί σειρά ετών και με τα Kindle, τα οποία πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη του κόστους κατασκευής, με δεδομένο ότι οι χρήστες θα κατεβάζουν βιβλία αποκλειστικά από το Amazon.

Τα δεδομένα βέβαια στην κινητή είναι διαφορετικά, ενώ η διάδοση του οικοσυστήματος της Amazon δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη εκτός ΗΠΑ.