Μετά από το Facebook και το twitter σχεδιάζει την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο, όπως αποκάλυψε με «τιτίβισμα» στον επίσημο λογαριασμό του.

«Υποβάλλαμε εμπιστευτικά τα σχετικά έντυπα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC)...ενόψει μιας εισαγωγής στο Χρηματιστήριο», ανακοίνωσε ο ιστότοπος στους περισσότερους από 200 εκατομμύρια χρήστες του. «Τώρα επιστρέφουμε στη δουλειά», πρόσθεσε σε δεύτερο μήνυμά του.

H εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, υπέβαλε εμπιστευτικά αίτηση στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Επιδιώκει πιθανόν, αναφέρει το Bloomberg, να αποφύγει την υπερβολή του Facebook, το οποίο αποτίμησε την προσφορά του σε 107 φορές τα κέρδη της εταιρείας το προηγούμενο 12μηνο, ήτοι την πλέον ακριβή αποτίμηση από ότι το 99% των εταιρειών του δείκτη Standard & Poor's 500.

Το Twitter, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006 και δεν είχε διαφημιστική υπηρεσία έως το 2010, βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης από το Facebook. Ενώ το τελευταίο είχε έσοδα σχεδόν 4 δις. δολαρίων τη χρονιά πριν από την πρώτη δημόσια προσφορά του, το Twitter έχει στόχο για έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων το 2014.

Το Twitter έκανε χρήση του νόμου για τις νέες επιχειρήσεις, ο οποίος επιτρέπει στις αναδυόμενες εταιρείες που θεωρούνται ότι έχουν προοπτικές ανάπτυξης να υποβάλουν εμπιστευτική αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τζιμ Πρόσερ απέφυγε να σχολιάσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για τη δημόσια προσφορά. Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs θα είναι ο κύριος ανάδοχος της δημόσιας προσφοράς, σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση του θέματος. Η τράπεζα Morgan Stanley, ο κύριος αντίπαλος της Goldman Sachs, ήταν ο κύριος ανάδοχος στη δημόσια προσφορά του Facebook.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η αξία του twitter ανέρχεται μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών για τα ψηφιακά μέσα eMarketer, το twitter αναμένεται να συγκεντρώσει φέτος 582,8 εκατ. δολάρια από τη διαφήμιση και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο το 2014.