Το μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης που στεγάζει περί το 1 δισεκατομμύριο χρήστες του Διαδικτύου παύει οριστικά να τους παρέχει την δυνατότητα να ορίσουν ως απόρρητη την συμμετοχή τους σε αυτό. Στο εξής, όλα τα μέλη του Facebook εντοπίζονται όταν γίνεται αναζήτηση του ονόματός τους στο κοινωνικό δίκτυο.

Η υπηρεσία αναφέρεται στην δυνατότητα ως κάτι από το παρελθόν, τότε που το Facebook δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας διαδικτυακός κατάλογος με ανθρώπινα προφίλ. Η απενεργοποίηση της δυνατότητας καταχώρησης ως απόρρητου του ονόματος είχε ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο για εκείνους που δεν το χρησιμοποίησαν, αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση το Facebook και ο εκπρόσωπός του Μάικλ Ρίχτερ επισημαίνει πως είναι μικρό το ποσοστό των μελών του που είχε δηλώσει ως απόρρητο το όνομά του και «ζούσε» στο Facebook μόνο με τον στενό κύκλο των φίλων του. Τονίζει δε, πως έτσι κι αλλιώς, το απόρρητο όνομά τους εμφανιζόταν στις Ενημερώσεις από το προφίλ του ή στις Ενημερώσεις ενός κοινού φίλου, οπότε το έβλεπαν και μπορούσαν να κάνουν κλικ τρίτα πρόσωπα.

Το Facebook συστήνει σε όσους θέλουν να κρύβονται, να αναθεωρούν τις επιλογές τους σε καθετί που γράφουν: σε κάθε post, σε κάθε φωτογραφία, σε κάθε ετικέτα, σε κάθε δήλωση τοποθεσίας πρέπει και μπορούν να διαλέγουν ή να προσαρμόζουν το κοινό (μπορεί κανείς και να αποκλείσει αποδέκτες) ή να ορίσουν εκ προοιμίου το κοινό για όλα όσα γράφουν. 

Δημόσια μία ανάρτηση σήμερα, δημόσιες όλες αύριο;

Μάλλον ανησυχητικό είναι ότι εάν γράψετε κάτι Δημόσιο σήμερα στο πλαίσιο δημοσίευσης, το Facebook θυμάται αυτή την επιλογή και οι μελλοντικές σας δημοσιεύσεις θα είναι εκ προοιμίου όλες δημόσιες. Ομοίως, εξίσου ενοχλητικό μπορεί να αποδειχτεί ότι εάν γράψετε κάτι μόνο για τους Φίλους (εξαιρούνται οι Γνωστοί), τότε το κοινό θα είναι περιορισμένο και στις επόμενες αναρτήσεις σας.

«Μπορείτε να διαχειριστείτε το απόρρητο όσων κοινοποιείτε, με το εργαλείο επιλογής κοινού στο πλαίσιο δημοσίευσης. To εργαλείο απομνημονεύει την επιλογή σας, η οποία ισχύει και για τις επόμενες δημοσιεύσεις σας, μέχρι να την ξαναλλάξετε», μεταφέρει το σχετικό μήνυμα της υπηρεσίας.

Αυτό σημαίνει ότι εάν εσείς έχετε επιλέξει να βλέπουν τις αναρτήσεις μόνο οι φίλοι σας, εάν αλλάξετε την ρύθμιση για μια μόνο ανάρτηση, η αλλαγή θα ισχύει (αυθαίρετα) και για το μέλλον, παρακάμπτοντας την συνολική ρύθμιση του απορρήτου σας στις Ρυθμίσεις Απορρήτου.

Κρύψτε μαζικά τις παλαιότερες δημοσιεύσεις σας

Σε ότι αφορά τις δημοσιεύσεις που έχουν κάνει τα μέλη στο παρελθόν και θέλουν πλέον να περιορίσουν την εμφάνισή τους μαζικά με ένα κλικ, το Facebook παραπέμπει στις ρυθμίσεις απορρήτου. Προειδοποιεί όμως τα μέλη του πως εάν το κάνουν μαζικά για τις παλαιότερες δημοσιεύσεις τους χωρίς να τις δουν μια προς μια από το λεγόμενο Αρχείο δραστηριοτήτων, και μετά το μετανιώσουν, θα πρέπει να τις αναθεωρήσουν μια προς μια και να κάνουν πάλι ορατές όσες θέλουν να απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό (π.χ. μια δημόσια φωτογραφία που περιορίστηκε μόνο στους φίλους). Βεβαίως, το απόρρητό σας δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές σας επιλογές, αλλά και από τις επιλογές που έκαναν οι φίλοι σας για εσάς (π.χ. προσθέτοντας το όνομά σας ως ετικέτα σε μια δημόσια φωτογραφία που το βλέπουν οι πιθανά άγνωστοι φίλοι τους -αν και μπορείτε να ζητήσετε να αφαιρεθεί το tag ή προσωπικά ή με «αναφορά»).

Επισκεφτείτε τις δικές σας ρυθμίσεις απορρήτου

Από τις ρυθμίσεις απορρήτου μπορείτε επίσης να ορίσετε εάν θα εμφανίζεται περιεχόμενο από ό,τι είναι δημόσιο στο προφίλ σας στο Facebook όταν κάποιος κάνει μια σχετική αναζήτηση στις μηχανές αναζήτησης, εκτός Facebook.

Πάντως, η ανακοίνωση για την κατάργηση της δυνατότητας ορισμού απορρήτου ονόματος στο Facebook μπορεί να έχει πολλαπλές συνέπειες τις οποίες θα διερευνήσουμε.

Προφανώς, στο εξής εάν δεν εμφανίζονται αποτελέσματα για ένα πρόσωπο αυτό σημαίνει είτε ότι δεν έχει λογαριασμό στην υπηρεσία ή την χρησιμοποιεί με άλλο όνομα.O μόνος τρόπος για να κρυφτείτε από κάποιον στο Facebook είναι να τον μπλοκάρετε.

TAGS