Στο μεγάλο γερμανό στοχαστή και φιλόσοφο Φρειδερίκο Βίλχελμ Νίτσε είναι αφιερωμένο το σημερινό λογότυπο της Google, που τιμά τα 169 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Νίτσε πήρε το όνομά του από το βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκο Βίλχελμ Δ' γιατί η ημερομηνία γέννησής του συνέπεσε με τα 49α γενέθλια του βασιλιά.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Ραίκεν , κοντά στη Λειψία και στην ευρύτερη πρωσική επαρχία της Σαξονίας. Ο πατέρας του, Καρλ Λούντβιχ Νίτσε ήταν λουθηρανός πάστορας και η μητέρα του, Φραντσίσκα Αίλερ ήταν κόρη του πάστορα Ντάβιντ Φρήντριχ Αίλερ. 

Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του Νίτσε από εγκεφαλική ασθένεια το 1849 και τον χαμό του αδελφού του τον επόμενο χρόνο, η οικογένεια μετακόμισε στο Νάουμπουργκ. Εκεί διέμειναν όλοι με τη γιαγιά του Νίτσε, καθώς η μητέρα του δεν είχε τη δυνατότητα να συντηρήσει δικό της σπίτι.

Το φιλοσοφικό του έργο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, περίοδο κατά την οποία εδραιώθηκε η θέση του και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μείζονες φιλοσόφους.

Οι κεντρικές ιδέες της φιλοσοφίας του Φρίντριχ Νίτσε περιλαμβάνουν τον θάνατο του Θεού, την ύπαρξη του υπερανθρώπου, την ατέρμονη επιστροφή, τον προοπτικισμό καθώς και την θεωρία της ηθικής κυρίων - δούλων. Αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους.
 

TAGS