Ραντάρ εντοπισμού ηλεκτρονικών εμπνευσμένο από δελφίνια

Ραντάρ εντοπισμού ηλεκτρονικών εμπνευσμένο από δελφίνια

Ένα νέο ραντάρ για τον εντοπισμό βομβών ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες, εμπνευσμένο από τα δελφίνια. Σύμφωνα με το BBC, η συσκευή χρησιμοποιεί δύο παλμούς αντί για έναν, όπως ακριβώς ένα δελφίνι εντοπίζει το θήραμά του.

Το TWIPR (twin inverted pulse radar) μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα στα ηλεκτρονικά που περιέχονται μέσα σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό και στον «θόρυβο» που χρησιμοποιείται από άλλα υλικά που μπορεί να βρίσκονται γύρω.

Το ραντάρ αναπτύσσει ομάδα του Πανεπιστημίου του Southampton σε συνεργασία με επιστήμονες του University College London, με επικεφαλής τον καθηγητή Tim Leighton.

Ο Leighton εμπνεύστηκε από τον τρόπο με τον οποίο τα δελφίνια επεξεργάζονται τα σήματα του «σόναρ» που διαθέτουν για να εντοπίσουν θηράματα μέσα στο αναταραγμένο νερό. Αν είχαν ένα «κανονικό σόναρ» δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα ψάρια από τις φυσαλίδες που δημιουργούν έτσι ώστε να τα αναγκάσουν να συσπειρωθούν.

Η συσκευή έχει πλάτος μόλις δύο εκατοστά και κοστίζει λιγότερο από μία λίρα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο για τον εντοπισμό βομβών σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά και σε επιχειρήσεις διάσωσης, για τον εντοπισμό ανθρώπων μέσω των κινητών τους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο