«Πυρηνοσύνθεση-Δημιουργία των Στοιχείων (και ημών) στο Σύμπαν» είναι το θέμα της Διάλεξης που θα δώσει ο Αν. Καθηγητής του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Χρήστος Ελευθεριάδης, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 και ώρες 18.30 με 19.30, στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου του Α.Π.Θ.

Αμέσως μετά, στις 19.30 με 22.00, θα γίνει νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.α.) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου Αστρονομίας, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες.

Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ενημερωθούν και να θέσουν τα ερωτήματά τους στα μέλη του Εργαστηρίου Αστρονομίας του Α.Π.Θ., για τα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Φυσικής.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ακολουθεί η περίληψη της Διάλεξης:

Το θέμα της Διάλεξης αφορά στη δημιουργία των στοιχείων από τα στοιχειώδη σωματίδια. Θα γίνει αναφορά, κατ' αρχήν με όρους βασικής φυσικής, συνοπτικά, στα στοιχειώδη σωματίδια και στις δυνάμεις μεταξύ τους. Στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση για τη δημιουργία των πρώτων στοιχείων στο αρχέγονο Σύμπαν, κατά τη Μεγάλη Έκρηξη. Το υλικό αυτό αποτέλεσε την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των αστέρων, στο εσωτερικό των οποίων βρίσκεται το "εργαστήριο" όπου δημιουργούνται όλα τα στοιχεία, από το Ήλιον μέχρι και τα υπερουράνια. Επίσης, θα γίνει συζήτηση για τη διαδικασία διασποράς όλων αυτών των στοιχείων στο μεσοαστρικό χώρο, από όπου δημιουργήθηκαν άστρα επόμενης γενιάς, οι πλανήτες και στο τέλος και οι ίδιοι οι άνθρωποι, ως έμβια όντα.