Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει ο νέος Internet Explorer 9.

Ο πολυαναμενόμενος browser είναι το τελευταίο χαρτί της Microsoft στην προσπάθεια της να κρατήσει τα σκήπτρα στην αγορά και η εταιρεία από το Redmond έχει αποφασίσει να το παίξει καλά. Ο Internet Explorer 9 ενσωμετώνει δεκάδες νέα χαρακτηριστικά, υπόσχεται καλύτερες ταχύτητες και συμβατότητα με τα νέα πρότυπα.

Δοκιμάζοντας την έκδοση του RC του Internet Explorer 9, η οποία δεν θα διαφέρει και πολύ από την stable έκδοση που θα δούμε στις 14 Μαρτίου, μπορεί να δει κανείς ξεκάθαρα τις έντονες επιρροές από τον ανταγωνισμό. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως λογικό, αφού στη μάχη για την επικράτηση στην αγορά των browser λίγο ή πολύ όλες οι εταιρείες έχουν κλέψει χαρακτηριστικά της άλλης. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε browser να είναι λίγα ως ελάχιστα.

Όπως περιμέναμε λοιπόν βρήκαμε στον IE 9, τα tabs να βρίσκονται στην κορυφή της σελίδας πλέον και όχι κάτω από το url, είδαμε την γνωστή αρχική οθόνη του Safari ή των Chrome (Chrome 10 η πιο πρόσφατη έκδοση) και Opera αργότερα με τις προτεινόμενες αγαπημένες μας σελίδες σε preview κουτάκια και είδαμε επίσης το μενού να έχει μετατραπεί σε τρία μικρά εικονίδια στο δεξί μέρος της οθόνης (βλ. Chrome).

Όσο αφορά τις δυνατότητες του νέου Internet Explorer μείναμε πολύ ως πάρα πολύ ικανοποιημένοι, αφού τα site φορτώνουν ταχύτατα και εμφανίζονται όπως σε όλους τους υπόλοιπους σύγχρονους browser, στοιχείο που δεν υπήρχε στην έκδοση 8, πόσο μάλλον στις προηγούμενες απογοητευτικές εκδόσεις (η έκδοση 6 ακόμα τυραννάει τον μισό πλανήτη). Η πλήρης υποστήριξη του CSS 3 λοιπόν, λύνει τα χέρια στους web-developers, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν όπως παλαιότερα για το πως εμφανίζεται το site τους στον browser της Microsoft.

Επίσης είναι προφανής η πρόθεση και της Microsoft να υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την HTML 5. Από την πρώτη φορά που θα ανοίξει κάποιος τον Internet Explorer 9, ο browser τον καλεί να τρέξει μερικά τεστ, τα οποία δείχνουν, την όντως πολύ καλή υποστήριξη του στο νέο HTML πρότυπο.