Το Facebook κλείνει σήμερα δέκα χρόνια λειτουργίας! Το δημιούργημα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το οποίο πλέον χρησιμοποιούν 1,2 δισεκατομμύρια άτομα κάθε μήνα, σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη της Γης, έχει γενέθλια. 

Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια ο ιδιόρρυθμος και μάλλον αντικοινωνικός φοιτητής του Χάρβαρντ Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μαζί με τέσσερις ακόμη συμφοιτητές του, δημιούργησε στον κοιτώνα του πανεπιστημίου το κοινωνικό δίκτυο που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο...

Όταν το 2004 ο Μαρκ εγκαινίαζε το Facebook, σίγουρα δε φανταζόταν τη μελλοντική επιτυχία του εγχειρήματός του. To Facebook δημιουργήθηκε αρχικά ως ένα ενδοπανεπιστημιακό εργαλείο για την επικοινωνία των φοιτητών της Μασαχουσέτης. Βλέποντας την απήχησή του, ο Ζούκερμπεργκ αποφάσισε να δώσει πρόσβαση και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η φήμη του Facebook εκτοξεύθηκε στα ύψη και ήταν θέμα χρόνου να διατεθεί και στο εκτός πανεπιστημίων κοινό.

Έτσι άρχισαν όλα…

Στο τέλος του 2003 οι φοιτητές του Harvard Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss και Divya Natura, αναζητούσαν έναν προγραμματιστή για να κάνει πραγματικότητα μια ιδέα, που όπως ισχυρίζονται μέχρι σήμερα, είχαν από το 2002... Μια ιστοσελίδα επικοινωνίας μεταξύ των φοιτητών που επρόκειτο να την ονομάσουν «HarvardConnections.com». Στην αρχή είχαν πληρώσει έναν άλλον φοιτητή, ο οποίος όμως εγκατέλειψε το σχέδιο και πρότεινε έναν δευτεροετή φοιτητή που τον έλεγαν… Μαρκ Ζούκερμπεργκ!

Ο νεαρός ήταν ήδη γνωστός μεταξύ των φοιτητών, καθώς είχε δημιουργήσει το «Facemash», το οποίο έπαιρνε φωτογραφίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Harvard και συνδυάζοντάς τις ζητούσε από όσους έμπαιναν στη σελίδα να ψηφίζουν ποιος φοιτητής ή φοιτήτρια είναι πιο ελκυστικός/η. Το «Facemash» είχε μεγάλη επιτυχία και αυτός ήταν ο λόγος που ο Ζούκερμπεργκ προτάθηκε στους τρεις φοιτητές.

Στο πρώτο ραντεβού των τριών με τον Ζούκερμπεργκ του ανέφεραν το σχέδιό τους για τη δημιουργία μιας σελίδας που αρχικά θα ήταν μόνο για τους φοιτητές του Harvard και στη συνέχεια θα επεκτεινόταν στα σχολεία όλης της χώρας. Ο Μαρκ έδειξε ενδιαφέρον για την ιδέα και έστειλε μήνυμα στους φοιτητές ότι θα μπορούσε να φτιάξει ένα προσχέδιο για τη σελίδα μέχρι την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια ο Ζούκερμπεργκ έστελνε μηνύματα με πληροφορίες για την πρόοδό του πάνω στη δημιουργία της σελίδας, δείχνοντας ότι θεωρεί τον εαυτό του μέλος της ομάδας.

Λίγο αργότερα όμως, τα μηνύματα άλλαξαν ύφος. Ο Μαρκ άρχισε να γράφει δικαιολογίες για το ότι δεν μπορούσε να τους συναντήσει, λόγω φόρτου εργασίας, αν και σύμφωνα με τους τρεις, ο πραγματικός λόγος ήταν ότι είχε αποφασίσει να κλέψει την ιδέα τους και πλέον δούλευε για δικό του όφελος. Ο πρώτος επίσημος επενδυτής του Facebook, ήταν ο συμφοιτητής του Μαρκ, Εduardo Saverin.  Η οικογένειά του Saverin ήταν ιδιαίτερα πλούσια και είχε, σύμφωνα με πληροφοριές, διασυνδέσεις με τη βραζιλιάνικη μαφία. Λίγες εβδομάδες μετά ο Μαρκ, συναντήθηκε με τους τρεις φοιτητές. Η συνάντηση έγινε στο δωμάτιό του.

Ο Ζούκερμπεργκ τους είπε ότι σχεδίαζε να κάνει το Harvardconnection, μια ιδιαίτερα δημοφιλή ιστοσελίδα που θα απευθύνεται σε πολύ κόσμο και γενικά έδειχνε ότι λειτουργούσε ακόμη για λογαριασμό τους. Όταν όμως ο Cameron πλησίασε σε έναν πίνακα με σχέδια, από αυτούς που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές, ο Ζούκερμπεργκ του ζήτησε να απομακρυνθεί από αυτόν. Ο Μαρκ, φαίνεται ότι εργαζόταν και για τα δύο σχέδια, το δικό του και των φοιτητών, με απώτερο σκοπό να τα συμπτύξει και να φτάσει στη δημιουργία της ιστοσελίδας που όλοι γνωρίζουμε...

Τον Ιανουάριο του 2004, o Ζούκερμπεργκ συναντήθηκε με τα αδέρφια Winklevoss και την Divya Narenda για τελευταία φορά. Η συνάντηση έγινε όπως και την πρώτη φορά στον χώρο συνεστίασης στο Kirkland house. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το «thefacebook.com» δεν ήταν έτοιμο, αλλά ο Μαρκ είχε εξασφαλίσει τα χρήματα από τον Saverin για να αγοράσει τους σέρβερ.

Tρεις μέρες πριν τη συνάντηση, κατοχύρωσε το όνομα και έλαβε την απόφαση να ανακοινώσει στους τρεις ότι τους εγκαταλείπει. Στις 4 Φεβρουαρίου ιδρύθηκε το Facebook για τους φοιτητές του Harvard και στις 10 του ίδιου μήνα οι τρεις τον κατηγόρησαν για αθέτηση της συμφωνίας και κλοπή της ιδέας τους.