Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της ταραγμένης σχέσης μεταξύ της Κίνας και της αμερικανικής Google σημειώθηκε σήμερα, με τον διαδικτυακό κολοσσό να κατηγορεί το Πεκίνο ότι δυσκολεύει την πρόσβαση στους χρήστες, γράφει το Reuters.

H Google, μέσω του εκπροσώπου της, ενημέρωσε τους χρήστες στην Κίνα ότι εάν συναντούν δυσκολίες στη χρήση της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτό οφείλεται σε κυβερνητικό δάκτυλο. "Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα από την πλευρά μας, αλλά πρόκειται για μεθόδευση από την πλευρά των κινεζικών αρχών ώστε να φαίνεται ότι ευθύνεται η εταιρεία μας" αναφέρει το μήνυμα της Google.

Οι χρήστες του e-mail της Google ανέφεραν ότι είχαν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους αλλά δεν μπορούσαν να στείλουν κάποιο μήνυμα ή να έχουν πρόσβαση στον κατάλογο διευθύνσεών τους.

Η κόντρα της κινεζικής κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 όταν η εταιρεία δήλωσε ότι δεν μπορούσε πλέον να δίνει αποτελέσματα αναζήτησης για τους κινέζους χρήστες. Νωρίτερα, η Google είχε διαμαρτυρηθεί ότι τα αποτελέσματα των αναζητήσεών της δεν ήταν ολοκληρωμένα εξαιτίας της τοπικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2011, η Google απείλησε με αποχώρηση από την κινεζική αγορά έπειτα από σειρά επιθέσεων από χάκερ στο Gmail και άλλες υπηρεσίες της με σκοπό την υποκλοπή πληροφοριών για ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι η λογοκρισία που ασκείται από τις κινεζικές αρχές σε δημοσιεύσεις, που αφορούν το ντόμινο εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο, είναι έντονη.