Ο ανταγωνισμός στην ταχύτητα των browser μεταξύ εταιριών θα είναι πάντα στο προσκήνιο.

Τώρα έρχεται η εταιρία Blaze, που αναλύει τις δυνατότητες των σελίδων στο διαδίκτυο και ισχυρίζεται ότι το Android είναι 52 τοις εκατό γρηγορότερο από το iPhone και ταχύτερο – σε πραγματικές συνθήκες δοκιμών – στις 84 τοις εκατό των τοποθεσιών.

Η σελίδα Slashgear ήρθε σε συνεννόηση με την Blaze ώστε να τις δώσει τα στοιχεία από όπου προκύπτουν τα αποτελέσματα. Η Blaze χρησιμοποίησε ένα δικό της πρόγραμμα (μπορείτε και εσείς να το δοκιμάσετε από εδώ) για να δοκιμάσει το χρόνο φόρτωσης 1000 διαφορετικών σελίδων, το οποίο εγκατέστησε στα iPhone 4, Nexus S και Samsung Galaxy S. Το εντυπωσιακό «52-τοις εκατό γρηγορότερα» βασίζεται στο μέσο χρόνο φόρτωσης σε όλες τις σελίδες: για το iPhone ήταν 3,2 δευτερόλεπτα, ενώ στο Android ήταν 2,1 δευτερόλεπτα.

Η Blaze παραθέτει επίσης την απόδοση συγκεκριμένου  δικτυακού τόπου, καθώς και ορισμένες από τις διαφορές υποστηρίζουν  ότι είναι σημαντικές. Στο WSJ.com, για παράδειγμα, πήρε 7,5 δευτερόλεπτα στο Android και 17 δευτερόλεπτα για το iPhone κατά τη διάρκεια της δοκιμής του. Οι εκπρόσωποι της Slashgear δοκίμασαν και αυτοί τη σύγκριση και βρήκαν ένα iPhone 4 φορτώνει το site WSJ γρηγορότερα από το Nexus S κάθε φορά. Σύμφωνα με αίτηση του Slashgear, η Blaze εκ νέου έτρεξε τις δοκιμές στην WSJ και διαπίστωσε διάμεσους χρόνους φόρτωσης σε 18,4 δευτερόλεπτα για το iPhone και 13,4 δευτερόλεπτα για το Android.  Παραδέχεται, ότι  δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά όσο 10 δευτερόλεπτα, αλλά η διαφορά τους είναι ακόμη σημαντική.

Ο εκπρόσωπος της Blaze παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάλογα με το πότε έγινε η δοκιμή και με ποια σύνδεση, αλλά επιμένει ότι υπάρχει κάτι περισσότερο σε απόδοση του browser από τη καθαρή ταχύτητα του JavaScript. Περιγράφει τον Android browser ως «έξυπνο με περισσότερους τρόπους από ό, τι ακριβώς το JavaScript», για παράδειγμα, στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται λήψεις εικόνας. Ενώ ο iOS browser φαίνεται να κατεβάζει τις εικόνες με τη σειρά που εμφανίζονται στη σελίδα, ο browser του Android «φαίνεται να χρησιμοποιεί τη νοημοσύνη, όταν επιλέγει ποιες εικόνες θα κατεβάσει πρώτα, προσπαθώντας να κατεβάσει από τον ίδιο διακομιστή με τη μία όσο το δυνατόν περισσότερες».

Συγκρίνοντας τις εκδόσεις Android 2,2 με 2,3, η ενίσχυση του JavaScript είναι ασήμαντη: μια σχεδόν 40 τοις εκατό αύξηση των επιδόσεων της μηχανής JavaScript οδήγησε σε μόλις μια ώθηση 10 τοις εκατό στο χρόνο φόρτωσης της σελίδας.

Παρόλα αυτά όπως και η Blaze ισχυρίζεται, η αξία της συγκριτικής αξιολόγησης είναι πάντα διαφορετική και σχετίζεται με τη φύση των συνδέσεων που γίνεται. Η Blaze χρησιμοποιεί μία «γρήγορη WiFi σύνδεση» το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα όπου θα μπορούσε να είναι πιο σίγουροι ότι η χρήση του δικτύου είναι χαμηλή. Οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας όμως δεν έχουν την ίδια δυνατότητα όταν τρέχουν το συγκριτικό τεστ.

Οι συγκρίσεις και ο ανταγωνισμός μεταξύ της Apple και της Google θα συνεχίζεται. Εσείς μπορείτε μόνοι σας να δοκιμάσετε τις δυνατότητες των συσκευών απλά βάζοντας τη μία δίπλα στη άλλη, ποια νομίζεται ότι είναι η γρηγορότερη;