Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου θα προχωρήσει στη μαζική προμήθεια συσκευών iPad mini με τα οποία θα εξοπλίσει του αστυνομικούς που περιπολούν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, το πρόγραμμα ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών και διάρκειας τριών ετών, θα περιλαμβάνει τον εξοπλισμό έως και 15.000 αστυνομικών με συσκευές tablet της Apple. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα αφορά την προμήθεια 600 συσκευών οι οποίες θα προωθηθούν στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών Hammersmith και Fulham, του Λονδίνου.

Τα iPad που θα προμηθευτεί η λονδρέζικη αστυνομία θα διαθέτουν προ-εγκατεστημένες εφαρμογές που θα δίνουν τη δυνατότητα στους αστυνομικούς που τα χρησιμοποιούν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία υποθέσεων και καταθέσεις μαρτύρων. Παράλληλα, θα παρέχονται  location-based πληροφορίες σχετικά με μέλη συμμοριών ή πρόσφατα θύματα εγκληματικών ενεργειών, μαζί οδηγίες πρόσβασης στα πλησιέστερα νοσοκομεία με μονάδες επειγόντων περιστατικών.

Σύμφωνα με σχετική αναφορά των Financial Times, η Μητροπολιτική Αστυνομία υπολογίζει ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καταφέρει να επιτύχει περικοπές κατά 30% στον προϋπολογισμό IT, σε σχέση με σήμερα. Παράλληλα, εκφράζεται και ο προβληματισμός εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι αφού και το 2012 σε ανάλογο πρόγραμμα προμήθειας 40.000 «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τα οφέλη έφτασαν τις 600.000 λίρες, ποσό πολύ μικρότερο σε σχέση με την εξοικονόμηση 125 εκατ. λιρών του αρχικού προγραμματισμού.

Αντίθετα, οι υπερασπιστές του προγράμματος θεωρούν ότι στα οφέλη του προγράμματος θα πρέπει να περιληφθεί και η δυνατότητα «πρόβλεψης» των εγκλημάτων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που θα παρέχονται από τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές. Ενδεικτική είναι η αναφορά σε ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου στις περιοχές εφαρμογής παρατηρήθηκε μείωση κατά 12% στις διαρρήξεις, ενώ σε περιοχές που εφαρμόζονταν παλαιότερες τακτικές υπήρξε αύξηση 0,5%. 

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του iPad σαν μέσο «επιβολής» του νόμου είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Αν θα είναι και επιτυχημένο το πείραμα, μόνο ο χρόνος και οι στατιστικές θα το δείξουν.