«Η μοίρα του κόσμου» από την εξελισσόμενη κλιματική αλλάγη θα πέσει τον Φεβρουάριο σε ελληνικά χέρια. Οι διαχειριστές της θα κληθούν να καταστρώσουν γεωπολιτικά σχέδια για τη διάσωση ή τον αφανισμό του πλανήτη, να αντιμετωπίσουν πετρελαϊκές κρίσεις, να διασφαλίσουν υδάτινα αποθέματα, να πυροδοτήσουν ή να αποτρέψουν πολέμους και φυσικές καταστροφές.

Όλα αυτά στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.

Διότι, η «Μοίρα του κόσμου» (Fate of the World) είναι πλέον από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια στρατηγικής σε ολόκληρη την Ευρώπη και από το νέο έτος αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην ελληνική αγορά. «Εσείς είστε στο τιμόνι», λέει ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας σχεδίασης του παιχνιδιού Red Redemption Γκόμπιον Ρόουλαντς, που εδρεύει στην Οξφόρδη. «Είναι ο δικός σας κόσμος, να τον σώσετε ή να τον καταστρέψετε», προσθέτει.

Στο παιχνίδι - το οποίο, πιλοτικά, μπορεί κανείς να «κατεβάσει» από την ιστοσελίδα http://www.fateoftheworld.net/ - ο παίκτης ασκεί καθήκοντα προέδρου του Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού Οργανισμού, ενός εικονικού οργανισμού, που μπορεί να υλοποιεί οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πολιτικές σε όλο το εύρος του πλανήτη.

Διαχειρίζεται προϋπολογισμό με τον οποίο θα υλοποιήσει σχέδια σε 12 γεωπολιτικές περιοχές, κάθε ένα από τα οποία έχει διαφορετικό μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο κόστος. Επιβάλλοντας όριο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στομώνοντας, με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη, τα περιθώρια των κάτοικων της περιοχής θα εξαντληθούν σε σημείο, που να εξοβελίσουν τον Οργανισμό από την περιοχή τους. Η ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ευζωίας θα έχει σύντομα περιβαλλοντικές συνέπειες. Κάθε γύρος, μεταφέρει τον παίκτη πέντε χρόνια μπροστά και πληροφορείται για τις πολλές αλλαγές, που επισυμβαίνουν στον κόσμο, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία. Πόλεμοι και φυσικές καταστροφές πυροδοτούνται από τις αποφάσεις του, ενώ ενημερώνεται κάθε φορά, που εξαφανίζεται κάποιο σημαντικό βιολογικό είδος.

Πολλά σενάρια είναι διαθέσιμα στο «Η Μοίρα του Πλανήτη», προσφέροντας διαφορετικές προκλήσεις και θέτοντας διαφορετικούς στόχους: από τη διαχείριση μιας πετρελαϊκής κρίσης μέχρι την προστασία του δάσους της βροχής στον Αμαζόνιο. Υπάρχει ακόμη και το σενάριο της «Αποκάλυψης» - με τη χαρακτηριστική επωνυμία «Δόκτωρ Αποκάλυψη» - στο οποίο στόχος είναι η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη όσο υψηλότερα επιτρέπει η πολιτική στήριξη, που παρέχουν στον Οργανισμό οι κάτοικοι των 12 γεωπολιτικών περιοχών.

Γράφοντας, τον περασμένο Ιούλιο, στην επιθεώρηση «Nature, με αφορμή το «Η Μοίρα του Πλανήτη», η ερευνήτρια στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, Άλεξ Κροτόσκι, επισήμανε ότι την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί οι αποδείξεις για το ότι το παιγνίδι στον υπολογιστή μπορεί να στηρίξει τη μάθηση στα σχολεία. Ανέφερε, επίσης, ότι το εν δυνάμει κοινό για τέτοιου είδους παιγνίδια είναι τεράστιο και πως μόνον στον αγγλο-σαξωνικό κόσμο, τα δύο τρίτα των νοικοκυριών στις ΗΠΑ παίζουν βιντεοπαιχνίδια και παιχνίδια στον υπολογιστή, ενώ το ένα τρίτο των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι είναι gamers.

Οι υπέρμαχοι των «πράσινων» εκστρατειών καλωσόρισαν, από την πλευρά τους, την είδηση. «Είχαμε, έως σήμερα, βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές συζητήσεις. Ήταν, απλώς, θέμα χρόνου να γίνει ο αγώνας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πηγή έμπνευσης για παιγνίδια στον υπολογιστή», είπε ο επικεφαλής κλιματικής αλλαγής στη μη κυβερνητική οργάνωση «Οι Φίλοι της Γης», Μάικ Τσάιλντς, και κατέληξε: «ελπίζουμε ότι με το να καταπιαστούν οι παίκτες με την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής στον εικονικό κόσμο, θα εμπνευστούν να αναλάβουν δράση και στον πραγματικό. Ειδικά, στην τωρινή συγκυρία των επικείμενων κρίσιμων διεθνών κλιματικών συνομιλιών στο Κανκούν».